0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Soja       Eiwitten       Plantaardige eiwitten    

2 5 - 0 3 - 2 0 1 0

  Mix soja-eiwit + wei beste pre-workoutshake (Journal of the American College of Nutrition, Vol. 28, No. 4 Supplement 1, 464S-472S (2009).)

Ontwerpers van eiwitpreparaten voor sporters zouden soja-eiwitten> moeten combineren met zuivel-eiwitten. Dat zegt Gregory Paul in de Journal of the American College of Nutrition. Paul, verbonden aan de sojaproducent Solae, denkt dat vooral de combinatie van wei en soja-eiwitten interessant is.

Arginine
Leucine
Tijdens en na intensieve inspanningen hebben spiercellen aminozuren nodig, zodat ze kunnen herstellen en sterker kunnen worden. Daarvoor hebben ze twee aminozuren in opvallend grote hoeveelheden nodig: arginine [structuur hiernaast] en leucine [structuur ook hiernaast; onder]. Arginine bevordert de aanmaak van het 'goede vrije radicaal' NO, dat stamcellen laat uitgroeien tot spiercellen bevordert en de aanmaak van groeihormoon en IGF-1 stimuleert. Leucine zet de anabole machinerie in de spiercellen een tandje hoger.

In wei zit veel leucine, in soja-eiwit veel arginine. Ziedaar de ratio achter Pauls stelling.


Mix soja-eiwit + wei beste pre-workoutshake


In trials hebben onderzoekers tot nu toe vooral gekeken naar de verschillen tussen de effecten van wei en soja-eiwit. Uit die trials blijkt dat krachtsporters evenveel progressie maken als ze rondom de training wei- of soja-eiwitshakes gebruiken. Eigenlijk werken weishakes in die trials ietsiepietsie beter, maar het verschil is statistisch niet significant.


Mix soja-eiwit + wei beste pre-workoutshake


Een argument dat je vaak hoort tegen soja-eiwit is dat het de testosteronspiegel zou verlagen. Volgens Paul laten studies zien dat die angst niet gegrond is.


Mix soja-eiwit + wei beste pre-workoutshake


Caseine is niet geschikt om pal voor of na de training te gebruiken. Daarvoor komt caseine te langzaam in het bloed. De eventuele toevoeging van caseine aan wei en soja-eiwit zou volgens Paul er weer wel voor zorgen dat getrainde spieren een paar uur na inname nog aminozuren toegevoerd krijgen.

"Protein blends should be a fruitful area for future research", besluit Paul zijn artikel. Wijzelf denken eerlijk gezegd een andere kant op. Zou je niet beter wei kunnen combineren met een flinke dosis arginine? Of soja-eiwit met leucine?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken