Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       Yoga & meditatie       Myostatinremmers       Psychologie    

0 4 - 0 8 - 2 0 1 0

  Minder stress? Minder myostatin (Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2010 Jun 30. [Epub ahead of print].)

Stress is nog slechter voor je spiergroei dan je al wist. Onderzoekers van de University of Colorado ontdekten in proeven op muizen dat stress in de spiercellen het gen voor myostatin harder laat werken. Myostatin [hieronder] is een negatieve groeifactor waarmee spieren hun eigen groei beteugelen.

Myostatin
Psychologische stress, zoals die bijvoorbeeld voortkomt uit de ziekte van iemand waarvan je houdt, het verlies van je werk of een slepende ruzie is een ander soort stress dan de fysieke stress van lichamelijke inspanning. Toch hebben sportwetenschappers altijd geloofd dat beide stressypes negatief op spieren inwerken via het stresshormoon cortisol.

Dat psychologische stress de cortisolspiegel verhoogt klopt nog steeds. Maar volgens het Amerikaanse onderzoek verhoogt psychologische stress ook de aanmaak van myostatin - een sterkere spierremmer dan cortisol.

De onderzoekers deden hun ontdekking toen ze muizen zeven dagen achtereen dagelijks van kooi lieten veranderen [CS], of elke dag eventjes in een klein dwangbuisje stopten [RS]. Dieren vinden vooral dat laatste verschrikkelijk.

Na 7 dagen was de spiermassa van de CS- en vooral de RS-muizen afgenomen. TA staat voor de kuitspier tibialis anterior, SOL voor soleus. BC = de spiermassa voordat de proef begon, HC = de spiermassa bij een controlegroep van muizen die wel elke dag werd gewogen, maar verder geen stressprikkels kreeg.


Minder stress? Minder myostatin


In de spieren van de muizen zagen de onderzoekers dat de behandelde muizen al op dag 1 meer myostatin gingen aanmaken. Dat gebeurde vooral bij de serieuzere stressprikkel RS.

Minder stress? Minder myostatin
Omdat ze wilden weten of myostatin werkelijk zo'n belangrijke rol speelt bij psychologische stress herhaalden de onderzoekers hun proeven met genetisch gemanipuleerde muizen die geen myostatin meer aanmaken. [MSTN KO] Inderdaad, dat waren de monsterlijk gespierde diertjes waarvan de plaatjes op het internet wel eens hebt zien langskomen. Ze kwamen uit het lab van myostatin-expert Se-Jin Lee.

De niet-gemanipuleerde muizen zijn WT-muizen.


Minder stress? Minder myostatin


Psychologische stress kan dus vetzucht in de hand werken en spieren verzwakken, concluderen de onderzoekers. "Decreases in lean muscle mass may contribute to a shift in body composition that can promote obesity. A loss in lean muscle mass decreases the amount of metabolically active tissue available for oxidative breakdown of energy substrate. In addition, a decrease in skeletal muscle mass in response to psychological stress may also predispose skeletal muscle to greater likelihood or severity of injury."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken