Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cerebrogenics       Slaap       Antioestrogene supplementen       Melatonine    

2 3 - 1 0 - 2 0 0 9

  Minder estradiol door melatonine (J Androl. 2002 Jul-Aug;23(4):572-8.)

Als je een kleine Israelische studie mag geloven die zeven jaar geleden verscheen in de Journal of Andrology, dan vermindert het slaaphormoon melatonine bij een kwart van de mannen de aanmaak van estradiol. Bij diezelfde groep vermindert melatonine ook de kwaliteit van het zaad.

Minder estradiol door melatonine
Melatonine
In reageerbuisstudies remt melatonine het enzym aromatase, en in dierstudies zorgt een te geringe aanmaak van estradiol voor een verminderde kwaliteit van het mannelijke zaad. Omdat wereldwijd miljoenen mannen melatonine slikken om beter te slapen of om de veroudering te vertragen, vroegen de onderzoekers zich af of dat gevolgen heeft voor vruchtbaarheid van mannen.

De onderzoekers gaven acht gezonde mannen een half jaar lang dagelijks 3 mg melatonine. Het product dat de onderzoekers gebruikten was Melatone. De mannen slikten hun melatoninepil om vijf uur 's middags. Om die tijd zijn de receptoren voor melatonine het meest gevoelig.

Hieronder zie je dat de kwaliteit van het zaad van twee van de acht mannen inderdaad verslechterde. Je kijkt naar de beweeglijkheid van de zaadcellen voordat de proef begon, na 3 en 6 maanden suppletie, en 3 en 6 maanden nadat de suppletie was gestopt.


Minder estradiol door melatonine


De grafieken die vertellen wat er met de hoeveelheid zaadcellen gebeurde lijken op die van hierboven.

In mannen 1 en 3 - waarvan de kwaliteit van het zaad verslechterde - verminderde ook de concentratie estradiol in het bloed.


Minder estradiol door melatonine


Effect op de testosteronspiegel had de melatoninesuppletie niet. In de twee responders verhoogde de suppletie met melatonine de ratio testosteron:estradiol dan ook behoorlijk.

De onderzoekers concluderen uit hun studie dat mannen die kinderen willen krijgen misschien moeten oppassen met het langdurig slikken van melatonine. "We call for extra precaution when considering the long-term use of melatonin", schrijven ze. Maar wij hebben een donkerbruin vermoeden dat er ook mannen zijn die op basis van deze studie misschien juist wel melatonine zullen willen uitproberen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken