0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Dopingdetectie       Vergeten anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 9 - 1 1 - 2 0 0 9

  Met DHT-blokker is testosteron nog steeds anabool (Am J Physiol Endocrinol Metab. 2005 Jan;288(1):E222-7.)

Anabolengebruikers die geen zin hebben in vermannelijkende effecten voegen wel eens middelen als finasteride aan hun testosteronkuur toe. Finasteride remt de omzetting van testosteron [structuurformule hieronder] in het androgene DHT [structuurformule onder die van testosteron]. Meer dan testosteron zorgt DHT voor het uitvallen van het hoofdhaar en vergroting van de prostaat. In 2005 toonden fysiologen van de University of Florida in een dierstudie aan dat DHT-blokkers de anabole werking van testosteron nauwelijks verminderen.

Testosteron
DHT
Testosteron is op het eerste gezicht geknipt om oudere mannen te behandelen, als die spiermassa en -kracht, botmassa en seksuele interesse verliezen. Maar testosteron vergroot ook de prostaat, en daarmee de kans op prostaatkanker. Kun je dat voorkomen door de omzetting in DHT te verhinderen? En is testosteron dan nog wel effectief? Dat wilden de Amerikanen weten.

De onderzoekers gebruikte als DHT-blokker geen finasteride, maar MK-434. MK-434 is een experimentele DHT-remmer van Merck. Net als finasteride remt MK-434 het enzym 5-alpha-reductase, maar dan effectiever. De onderzoekers gaven de remmer vier weken lang aan gecastreerde ratten, waarvan de ene groep wel en de andere geen testosteron-implantaten hadden gekregen. Die implantaten gaven dagelijks 1 mg testosteron af. Omdat ratten niet zo groot zijn, is die ene milligram aan de hoge kant.

Hieronder zie je wat er met de prostaat gebeurde in de groepen proefdieren. ORX = gecastreerde ratten; SHAM = intact.


Met DHT-blokker is testosteron nog steeds anabool


Testosteron liet het gewicht van de prostaat met een factor 5.4 toenemen. Toevoeging van MK-434 deed het groeibevorderende effect op de prostaat teniet.

Het blokkeren van de vorming van DHT ging echter nauwelijks ten koste van het anabole effect van de testosteronkuur. Hieronder zie je wat er gebeurde met de spiermassa in de gastrocnemius.


Met DHT-blokker is testosteron nog steeds anabool


Een verhoogde testosteronspiegel bouwt vetmassa af. Toevoeging van de DHT-blokker deed dat effect deels teniet. Het onderhuidse vet [IWAT] verminderde wel in ratten die zowel testosteron als MK-434 kregen, maar het vet in de buikmassa [VFAT] niet.


Met DHT-blokker is testosteron nog steeds anabool


"Our results suggest that administration of higher doses of testosterone in combination with a 5-alpha-reductase inhibitor might be a safe and effective strategy for combating sarcopenia in elderly men", concluderen de onderzoekers.

Het is in het dopingmilieu niet bon ton om kuurschema's te ontwerpen die de prostaat ontzien. Dat is misschien niet erg verstandig, blijkt uit enkele cijfers die de onderzoekers uit de literatuur plukken. "Approximately 10 per cent of men will develop clinically manifested prostate cancer in their lifetime, and 3 per cent will die of the disease. However, autopsy data show that 42 per cent of men over the age of 60 have early-stage prostate cancer."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken