Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Groeihormoon       Cardio- & duurtraining       Melatonine       Afslanksupplementen    

1 6 - 0 5 - 2 0 0 9

  Melatonine voor cardio verhoogt groeihormoon-afgifte (Eur J Endocrinol. 1999 Jul;141(1):22-6.)

Op zoek naar een nieuwe truc om sneller van je vetlagen af te komen? In een artikel dat jaren geleden verscheen in de European Journal of Endocrinology vonden we er eentje die misschien werkt. En misschien ook niet. In dat stuk vertellen onderzoekers van het Britse St Thomas' Hospital hoe ze de afgifte van groeihormoon na een cardiosessie verhoogden door proefpersonen melatonine[structuurformule hieronder] te geven. Misschien was het je nog niet opgevallen, maar melatonine is weer overal te krijgen.

Melatonine
Melatonine is een slaaphormoon. Je hersenen maken het aan als het donker wordt. Je wordt er slaperig van, je gaat er makkelijker door onder zeil - en waarschijnlijk zet het hormoon je hersenen aan om stuurhormonen en groeihormoon aan te maken. 's Nachts stijgen je aanmaak van groeihormoon en testosteron, als gevolg van een reeks processen waarvan onderzoekers denken dat ze mede in gang worden gezet door melatonine. In proeven waarin proefpersonen 's nachts melatonine slikken stijgt de aanmaak van groeihormoon dan ook een beetje. [Clin Endocrinol (Oxf). 1993 Aug;39(2):193-9.]

Na fysieke inspanning stijgt de groeihormoonafgifte ook. Die respons draagt bij aan de afslankende en de spieropbouwende effecten van training. Vandaar dat sportwetenschappers al jarenlang studeren op technieken waarmee ze die groeihormoonpiek kunnen verhogen. Zou je dat kunnen doen als je sporters, zo vroegen de Britten zich af, voordat ze op de fiets klimmen of hun Nikes aantrekken, melatonine geeft?

De Britten deden een experiment met zeven gezonde studenten van twintig jaar, die veel aan sport deden. Vroeg in de middag slikten ze vijf milligram melatonine of een placebo, en gingen een uur later acht minuutjes op een fiets zitten. Daar reden ze met een intensiteit van zeventig procent van hun VO2max. Dat is een intensiteit waarbij waarbij je net geen gesprek meer kunt voeren.

Hieronder zie je het effect van de sessie op de groeihormoonafgifte. De curve met de zwarte blokjes staat voor de studenten die melatonine hadden geslikt.


Melatonine voor cardio verhoogt groeihormoon-afgifte


De concentratie van het bindingseiwit IGFBP-1 steeg door de suppletie. Dat zie je hieronder.


Melatonine voor cardio verhoogt groeihormoon-afgifte


IGFBP-1 neutraliseert IGF-1, de groeifactor die door groeihormoon wordt vrijgemaakt.

Fundamenteel onderzoek suggereert dat groeihormoon zelf spieren meer vet laat verbranden. De spieropbouwende werking van groeihormoon zou echter voornamelijk het werk zijn van IGF-1. Krachttraining 'opvoeren' met melatonine is dus misschien niet zo'n goed idee, maar vetverbrandende cardiosessies zijn een ander verhaal.

's Avonds werkt melatonine waarschijnlijk ook niet. Dan word je er zo suf van dat je niet meer kunt trainen.

Cafeine
De onderzoekers denken dat melatonine zijn effect dankt aan het hormoon GHRH - een stuurhormoon uit de hypothalamus dat de hypofyse aanzet om meer GH aan te maken. GHRH komt vrij tijdens fysieke inspanning. Je kunt de aanmaak van GHRH tijdens inspanning verhogen door central alpha-1 and alpha-2 adrenergic stimulation, schrijven de Britten. Via dat mechanisme werken onschuldige en milde stimulerende middelen als cafeïne. [Structuurformule hiernaast.]

Zou je melatonine en cafeïne samen in een cardio-stacker kunnen stoppen?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken