Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vorige editie       Aminozuren       Leucine       BCAA's    

0 2 - 0 9 - 2 0 1 0

  Meest effectieve dosis leucine misschien wel 20 gram (J Nutr. 2006 Jan;136(1 Suppl):264S-8S.)

Gebruik je leucine [structuurformule hieronder] om je eiwitshakes meer bite te geven - en ben je daar tevreden over? Dan word je waarschijnlijk nog tevredener als je je dosis verhoogt. In een overzichtsartikel over aminozuren als anabole factoren vonden we een paar verdraaid interessante gegevens over de spierversterkende werking van leucine.

Meest effectieve dosis leucine misschien wel 20 gram
Leucine is een bijzonder aminozuur. Als je spiercellen veel leucine voert, gaan ze spiereiwitten aanmaken. Hoe precies, dat is nog niet duidelijk, maar het verband is hard genoeg voor fabrikanten van sportvoeding om leucineproducten op de markt te zetten.

Leucine houdt spiermassa vast als je je spieren niet kunt gebruiken. Voeg je leucine toe aan een shake met koolhydraten en eiwitten, dan neemt daardoor de aanmaak van spiereiwit extra toe. Extra leucine toevoegen aan maaltijden kan de spieren van ouderen beschermen tegen afbraak.

Leucine werkt alleen als je het gebruikt in combinatie met eiwitten of aminozuren. Neem je het alleen, of in combinatie met koolhydraten, dan doet het niks. Ook niet als je het geeft aan krachtsporters. [J Strength Cond Res. 2010 Aug;24(8):2211-9.]

Onduidelijkheid is er nog over de optimale dosis die je zou moeten gebruiken. In de eerste studies was sprake van een minimale dosis van 3 gram voor gezonde mensen, en wellicht een hogere inname voor ouderen. Naturalbodybuilders gebruiken leucine inmiddels in doses van 5-8 gram. Maar in een artikel dat onderzoekers van de University of Nottingham in 2006 publiceerden in de Journal of Nutrition vonden we een figuur die suggereert dat ook die doses nog aan de krappe kant zijn.


Meest effectieve dosis leucine misschien wel 20 gram


De figuur is gebaseerd op proeven waarbij de onderzoekers leucine via een infuus in de bloedbaan van hun - niet-sportende - proefpersonen brachten. Kregen de proefpersonen per uur 0.261 gram per kilogram lichaamsgewicht, dan nam hun aanmaak van spierweefsel maximaal toe. Stel nou dat alle leucine die je via je mond inneemt in je bloed komt, dan komt heeft iemand van 85 kilo dus iets van 22 gram leucine nodig om alles uit leucine te halen wat er in zit. Of die dosis veilig is? Dat weten we niet.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken