0 6 - 1 1 - 2 0 0 8
Meer magnesium, meer vrij testosteron (Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis Volume 49, Issue 2, 20 February 2009, Pages 175-180.)
Als mannen meer magnesium in hun bloed hebben zitten, dan is de hoeveelheid vrij testosteron in hun lichaam waarschijnlijk hoger. Dat concluderen chemisch analisten in een artikel dat is verschenen in de Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis.
Ongeveer twee procent van de hoeveelheid testosteron in het lichaam is actief. Het zit niet vast aan bindingseiwitten, die voorkomen dat het testosteron interacteert met zijn receptor. Ongeveer veertig procent van het testosteron zit vast aan albumine. Dat eiwit kan het hormoon nog loslaten. Vrij testosteron en testosteron dat is gebonden aan albumine vallen onder de noemer
van bio-beschikbaar testosteron.
Ongeveer zestig procent van het testosteron zit vast aan het sex hormone binding globulin of SHBG. Hoe je je dat moet voorstellen zie je hiernaast, in een figuur die we hebben gesnaaid van Wikipedia.
Androgenen die aan SHBG zijn gebonden hebben geen anabole werking meer, maar waarschijnlijk nog wel een androgene. In de prostaat zitten bijvoorbeeld receptoren voor SHBG, en die geven foute prikkels aan de prostaatcellen als ze zich vastmaken aan SHBG waaraan androgenen kleven. Door SHBG opgezogen androgene steroidhormonen hebben dus wel ongewenste effecten, maar geen effecten die je wel wilt.
Als mannen ouder worden, veegt SHBG steeds meer testosteron op. Dat komt ook omdat oudere mannen minder eiwitten eten. Een lage eiwit-inname verhoogt de concentratie SHBG in het bloed. Een hogere eiwitconsumptie zorgt voor meer albumine, en dat verhoogt de hoeveelheid bio-beschikbaar testosteron. Binnen zekere grenzen, uiteraard.
De onderzoekers, verbonden aan de Université de Franche-Comté, haalden SHBG uit het bloed van jonge mannen, en stelden het eiwit bloot aan magnesiumionen. Vervolgens keken ze hoe hard testosteron aan SHBG kleefde bij oplopende concentraties magnesium. Die kleefkracht was geringer naarmate de concentratie magnesium hoger was.
Hoewel de onderzoekers dus niet in de mannen hebben gemeten of meer magnesium inderdaad zorgt voor meer vrij testosteron, denken ze dat hun bevindingen wel degelijk fysiologische implicaties hebben.
"The results presented here provide evidence for an Mg2+-mediated variation of the testosterone-SHBG association, suggesting that an increase of the Mg2+-concentration inside the biological concentration range (0.75mM-1.0mM) could lead an enhancement of the bioavailable testosterone", schrijven ze.
Vijftien jaar eerder keken onderzoekers naar het effect van torenhoge - en biologisch onwaarschijnlijke - magnesiumconcentraties. Die zorgden toen voor een geringe afname van de testosteronspiegel. [Horm Metab Res. 1993 Jan;25(1):29-33.]
De onderzoekers kondigen aan dat ze binnenkort zullen publiceren over het effect van plantenstoffen op de binding van testosteron aan SHBG.
In voedingsmiddelen zit magnesium in plantaardige producten. Goede bronnen zijn vezelrijke ontbijtgranen, spinazie, noten en bonen.
|
|
|