Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Plantaardige extracten       Testosteron & supplementen       Testosteron & leefstijl    

0 3 - 0 6 - 2 0 0 8

  Massularia acuminata zet productie mannelijke geslachtshormonen tandje hoger (Journal of Ethnopharmacology doi:10.1016/j.jep.2008.05.020) In het Afrikaanse tropische regenwoud, van Sierra Leone tot Nigeria, groeit een boom die vijf meter hoog kan worden. Massularia acuminata, noemen biologen hem, maar de lokale bevolking kent hem als pako ijebu of orin ijebu. Genezers gebruiken de stam van Massularia acuminata als bacteriedodend middel - en als libidostimulerend preparaat. Dat gebruik was reden voor onderzoekers van de Nigeriaanse University of Ilorin om extracten van de plant uit te testen op ratten.
En verrek.
De lijst van planten met een androgene werking is weer een beetje langer geworden.
De onderzoekers kochten Massularia acuminata op de markt, sneden die in stukjes, en droogden die in een oven op veertig graden. Daarna verpulverden ze het verdroogde hout, mengden het met water en roerden dat vervolgens twee dagen lang bij kamertemperatuur.
Testosteron
Daarna filtreerden ze de vaste delen uit het extract, en gaven de vloeistof oraal aan volwassen ratten.
De onderzoekers gebruikten vier groepen mannelijke proefdieren. Die kregen per kilogram lichaamsgewicht dagelijks of 250, 500 of 1000 milligram extract, drie weken achtereen. Een controlegroep kreeg alleen water.
De concentratie testosteron in de testes van de ratten nam toe met vijftig procent in de groep die het meeste extract kreeg, zie je in de tabel hieronder. De eenheden zijn in nanogram per milliliter.

Massularia acuminata zet productie mannelijke geslachtshormonen tandje hoger

Tegelijkertijd nam ook de concentratie FSH in de proefdieren toe - een beetje. Uitgesprokener was het effect op het LH. Dat zie je hieronder. De eenheden zijn in nanogram per milliliter. FSH en LH zijn hormonen die de testes aanzetten meer testosteron af te geven.

Massularia acuminata zet productie mannelijke geslachtshormonen tandje hoger

Ten opzichte van het totale lichaamsgewicht werden de testes door het extract zwaarder. De toename in de groep die de hoogste doses Massularia acuminata krijgt was een factor 2,6.
In de testes steeg de concentratie glycogeen. Dat wijst erop dat hormoonproducerende cellen meer energie verbruiken, denken de onderzoekers. Ze maten ook de concentratie cholesterol in de testes, maar daar kwam weinig uit.
Hoe het Afrikaanse plantje op moleculair niveau precies werkt, dat wordt niet duidelijk uit het artikel. Volgens analyses door andere onderzoekers bevat M. acuminata "alkaloids (0.22%), saponins (1.18%), anthraquinones (0.048%), flavonoids (0.032%), tannins (0.75%) and phenolics (0.066%)".
Tuurlijk. Dat verklaart alles.
O ja. De activiteit van het enzym gamma-glutamyltransferase nam met zeventig procent af. Dat enzym is nodig voor de aanmaak van zaadcellen.
De onderzoekers hebben niet gekeken naar de effecten van hun extracten op de vruchtbaarheid, het seksuele gedrag of de lichaamssamenstelling van hun proefdieren.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken