Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cafeine & koffie       Parkinson       Horror & sensatie       Olijfolie    

2 4 - 0 5 - 2 0 0 7

  Martijn Katan: Broodje kroket is gezonder dan broodje kaas (Volkskrant 12 mei 2007) [Offline]
De voedingswetenschap is aan het puberen. Voedingswetenschappers zijn tegenwoordig overal tegen. Tegen de huidverzorgende repen van Dokter Schoemacher. Tegen margarines met visvetzuren. Tegen eetlustremmende yoghurt. Tegen cholesterolverlagende voedingsmiddelen.
Alle heilige huisjes moeten tegen de vlakte, lijkt het wel. Voorlopig hoogtepunt in de trend is het artikel van voedingswetenschapper
Martijn Katan: Broodje kroket is gezonder dan broodje kaas
Martijn Katan, dat enkele weken geleden in de Volkskrant verscheen.
Fruit beschermt nauwelijks tegen kanker, zegt Katan. Wel beschermt fruit volgens epidemiologische studies tegen hart- en vaatziekten, maar of die studies kloppen weet niemand.
"Er zijn steeds geen concrete stoffen in fruit gevonden die het hart beschermen", zegt Katan. "Vijftien jaar geleden dachten we met de flavonoiden die stoffen gevonden te hebben. Flavonoiden zijn antioxidanten, en antioxidanten houden schadelijke reacties van eiwitten en DNA met zuurstof tegen. Flavonoiden - ook wel polyfenolen genaamd - zitten in thee, fruit, groente en rode wijn. Lang werd gehoopt dat antioxidanten hart- en vaatziekten en kanker konden voorkomen. br> Het vermoeden was dat die ziekten worden veroorzaakt door schadelijke effecten van zuurstof in het lichaam. Maar vitamine C en vitamine E zijn ook antioxidanten, en deze vitamines bleken na grondig onderzoek zelfs in grote hoeveelheden geen hartinfarcten of kanker te voorkˇmen.Daardoor hangt het effect van flavonoiden nu ook een beetje in de lucht."
Fruit is eigenlijk alleen 'gezond' omdat het allerlei stoffen niet bevat, concludeert Katan. Fruit is laag-calorisch, vergeleken met de candybars die concerns als Masterfoods, Nestle en Kraft over laten eten.
Andersom zijn er ook voedingsmiddelen die onterecht in een kwade reuk staan, vervolgt de voedingswetenschapper. Zoals fruit ten onrechte heilig is verklaard, zo staat de kroket voor alles wat vies, voos en slecht is. Ook fout, aldus Katan.
Martijn Katan: Broodje kroket is gezonder dan broodje kaas
Sinds de transvetzuren uit de cafetaria zijn verdwenen, zijn de vetten in de kroket net zo gezond als die in olijfolie. Bovendien bevatten kroketten paardenvlees. "Vlees van hardlopers zoals paarden en herten bevat minder vet en meer vitamines en ijzer dan vlees van luie beesten zoals koeien", schrijft Katan.
"Vergeleken met bijvoorbeeld een broodje kaas bevat een broodje kroket minder vet en calorieen, veel minder van het ongezonde verzadigde vet, iets meer ijzer, en qua vitamines schelen ze weinig. Kaas levert wel veel meer kalk. Maar alles bij elkaar verdient de kroket zo langzamerhand een betere reputatie."
Dankzij de vooruitgang in de voedingswetenschap wordt vroeg of laat elke voedingswijsheid achterhaald, constateert Katan aan het einde van zijn stuk.
"Wat gezond was, zoals kaas, wordt minder gezond omdat we er teveel van zijn gaan eten. Wat slecht was, zoals kroketten, wordt goed omdat de producenten de samenstelling aanpassen aan nieuwe inzichten."
Katan is een beroemd wetenschapper, met een dijk van een reputatie. Hij is bovendien een begenadigd schrijver, die complexe materie goed kan uitleggen en niet bang is voor discussie. Maar toch zijn we bang dat Katan in dit artikel het kind met het badwater weggooit.

2 4 - 0 5 - 2 0 0 7

  Koffiejunkies zijn beschermd tegen Parkinson (European Journal of Clinical Nutrition advance online publication 16 May 2007)
Koffie vermindert de kans op Parkinson. Als je er veel van drinkt, vermindert je kans zelfs fors, zeggen onderzoekers van het Finse National Public Health Institute.
De Finnen volgden een kleine zevenduizend mannen en vrouwen gedurende 22 jaar. De grote koffiegebruikers onder hen, die dagelijks tien koppen koffie of meer soldaat maakten, hadden 74 procent minder kans op de ziekte. Vooral bij mensen met een lage cholesterolspiegel en een hoog lichaamsgewicht was het effect duidelijk.

2 4 - 0 5 - 2 0 0 7

  Meergranenbrood bevat anti-kankerstoffen (Resource 24 MEI 2007) [Offline]
Lignanen beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten, ontdekten epidemiologen van RIVM. Mannen die veel van de lignaan matairesinol binnenkrijgen via hun voeding hebben ongeveer twintig procent minder kans te overlijden aan hart- en vaatziekten en kanker dan mannen die er weinig van binnenkrijgen.
De cijfers onderschatten waarschijnlijk de potentie van lignanen, want de inname is nihil. De gemiddelde Nederlander komt niet verder dan een milligram per dag. Als we meer lijnzaad en sesam aten was dat anders, want dat zijn de beste bronnen van lignanen. Nu halen we lignanen vooral uit thee.
Recent is consumptie van lignanen met een beetje toegenomen. Toen introduceerden supermarkten meergranenbrood, waarin lijnzaad is verwerkt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken