0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Rommelhok       Positieve psychologie       Psychologie       Krachttraining    

1 9 - 0 9 - 2 0 1 0

  Mannen met sterke handen houden van gevaar (Personality and Individual Differences 49 (2010) 789793.)

Hoe meer kracht mannen in hun handen hebben, des te meer zoeken ze riskante situaties op. Sociobiologen van de University of Goettingen in Duitsland ontdekten een verband tussen de kracht waarmee mannen een veer kunnen dichtknijpen en hun voorliefde voor gevaar.

Mannen met sterke handen houden van gevaar
Met de Sensation Seeking Scale meten psychologen of mensen sensatiezoekers zijn. Scoor je hoog op die schaal, dan heb je bijvoorbeeld een hekel aan verveling, ben je sneller seksueel ontremd, en vaker op zoek naar ervaringen of riskante situaties. Psychologen denken dat de mate van sensation seeking een kern-eigenschap is van iemands persoonlijkheid.

De Duitsers vroegen zich af of er een verband is tussen sensation seeking en spierkracht. Spierkracht hangt immers samen met een hoge testosteronspiegel, en testosteron werkt riskant gedrag inde hand, beredeneerden de onderzoekers. Dus ondervroegen ze 117 jonge mannen met de Sensation Seeking Scale en bepaalden ze tegelijkertijd de kracht in hun handen.

De onderzoekers hadden beet. Hoe sterker de mannen waren, hoe hoger scoorden ze op de Sensation Seeking Scale. Er was geen statistisch significant verband tussen kracht en ontremming, het zoeken van ervaring of een hekel aan verveling, maar wel tussen kracht en het zoeken naar gevaar.


Mannen met sterke handen houden van gevaar


Het is niet de eerste keer dat onderzoekers een verband vinden tussen hand grip strenght en persoonlijkheid. Drie jaar geleden publiceerden psychologen van de State University of New York een studie waarin de kracht waarmee mannen een veer dichtknijpen samenhing met hun seksuele gedrag. [Evolution and Human Behavior 28 (2007) 423429.] Hoe meer kracht mannen in hun handen hadden [HGS], des te jonger waren ze toen ze voor de eerste keer seks hadden. Sterke mannen hadden ook meer seksuele partners gehad.


Mannen met sterke handen houden van gevaar


De onderzoekers denken dat kracht, gevaarlijk gedrag en seks met elkaar samenhangen. Mannen willen aan vrouwen laten zien dat ze goede genen hebben, en dus aantrekkelijke seksuele partners zijn. Sterke mannen doen dat door zich in gevaarlijke situaties te begeven.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken