Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Aantrekkelijkheid       Seks       Psychologie    

2 5 - 0 7 - 2 0 0 8

  Mannen maken meer testosteron aan door aanwezigheid van vrouwen (Telegraph 20/07/2008)
Of mannen een vrouw nu aantrekkelijk vinden of niet, hun testosteronspiegel stijgt als ze er vijf minuten mee in een kamer zitten. Dat ontdekten Groningse onderzoekers in een studie waaraan kranten wereldwijd aandacht besteden, en die binnenkort verschijnt in Hormones & Behavior. [doi: 10.1016/j.yhbeh.2008.07.001]
De Groningers lieten zestig mannelijke studenten wachten in een kamer, samen met iemand anders, een man of een vrouw. Voordat de studenten de kamer binnengingen bepaalden de onderzoekers de concentratie testosteron in hun speeksel. Toen de studenten de kamer weer verlieten bepaalden de onderzoekers de concentratie testosteron van de studenten opnieuw.

Mannen maken meer testosteron aan door aanwezigheid van vrouwen

Zaten de studenten met een man in de kamer, dan zakte hun testosteronspiegel met een half procent. Brachten ze hun tijd door met een vrouw, dan steeg hun testosteronspiegel met acht procent. Saillant detail: het maakte niet uit of de studenten de vrouw aantrekkelijk vonden. Dat spoort helemaal met de manier waarop onze samenleving mannen ziet: als seksbeluste bosapen, die alles wat een XX-chromosoom bezit zonder mankeren willen beklimmen.
Niet voor niets plakte de Britse krant The Telegraph Male lust is blind boven het stukje over het Groningse
Testosteron
onderzoek.
Eerste auteur Leander van der Meij denkt dat de stijging van de testosteronspiegel mannen aanzet tot gedrag dat vrouwen seksueel stimulerend vinden, vertelt de onderzoeker in de Telegraph. "Once levels have risen, they can display more dominant behaviour. They talk more with their hands, there is more eye contact, their posture is more upright, and they are more likely to tell stories designed to impress the woman. We known that women can be attracted by these kinds of things. All this, we believe, may be fuelled by the rise in testosterone that we have found."
De Groningers zien de testosteronstijging in hun studenten echter als een evolutionair bepaalde biochemische truc, waarmee hun studentikoze lichaam zich klaarmaakt voor een mogelijke paring.
Zou het kloppen? Als je het hebt over gedragsverandering door testosteron, dan leert de ervaring van gebruikers dat je daar toch fikse doseringen voor nodig hebt. Een stijging van acht procent doet niet zoveel.
Daar komt nog bij dat in studies naar ratten - waarvan je kunt verwachten dat die wel in hoge mate worden geregeerd door hun hormonen - grotere effecten ziet optreden als je mannelijke dieren blootstelt aan wijfjes.
De curve hieronder komt uit een studie uit 2004, waarin onderzoekers mannelijke ratten twintig minuten alleen in een kooi zetten, bij een mannetje of bij een paringsrijp wijfje. [Horm Behav. 2004 Dec;46(5):544-50.]

Mannen maken meer testosteron aan door aanwezigheid van vrouwen

U ziet het goed. De testosteronspiegel van de dieren neemt toe met meer dan honderd procent. Da's pas een stijging.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken