Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Sensatie       Onzinnig & verdacht       Levensverlenging & leefstijl       Levensverlenging & psychologie    

2 2 - 0 7 - 2 0 0 8

  Mannen die zich dagelijks scheren leven langer (Am J Epidemiol. 2003 Feb 1;157(3):234-8.)
Hoe minder vaak mannen zich scheren, des te groter is hun kans op sterfte. Niet scheuren verhoogt zowel de kans op dodelijke kanker, dodelijke hartaanvallen en dood door kanker. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Bristol die 2500 mannen twintig jaar hebben gevolgd.
De Britten baseren zich op de Caerphilly study. Dat is een epidemiologisch project waarin onderzoekers tussen 1980 en 2000 alle mogelijk gegevens verzamelden van een groep mannen, die toen de studie begon tussen de 45 en zestig jaar oud waren. De mannen woonden in Caerphilly, een gewezen mijnstadje
Mannen die zich dagelijks scheren leven langer
in Wales.
Mannen moeten zich vaker scheren als er meer androgenen in hun lichaam circuleren. Een hoge endogene androgeenspiegel is volgesn studies goed voor de gezondheid. Vandaar dat de onderzoekers zich afvroegen of de twintig procent van de mannen die zich minder vaak dan elke dag scheert ongezonder is dan de mannen die zich elke dag scheren. En dat was, zie je in de tabel hieronder, inderdaad het geval.
Onder Kans zie je de sterftekans van mannen die zich niet elke dag scheren. De onderzoekers hebben de sterftekans van mannen die zich elke dag scheren op 1 gezet. Onder Kans 2 hebben de onderzoekers die relatieve sterftekans gecorrigeerd voor factoren als "age, social class, marital status, smoking, and alcohol drinking".


Kans

Kans 2

All-cause mortality

1.49

1.24

Cardiovascular disease mortality

1.52

1.28

Non-cardiovascular disease mortality

1.45

1.22

All coronary heart disease events

1.31

1.13

All stroke events

1.90

1.64

Lung cancer mortality

1.51

1.06


De onderzoekers hadden verwacht dat weinig-scheren een voorspeller is van een verhoogde androgeenspiegel. Ze vonden echter geen verband tussen scheren en de estradiol- of testosteronspiegel. Ze vonden wel een verband met leefstijlfactoren.

Mannen die zich dagelijks scheren leven langer

De weinig-scheerders werkten vaker met hun handen - en ondanks alle mooie beloften van werkgevers en de overheid is werken met je handen nog steeds gevaarlijker dan werken achter een bureau. De weinig-scheerders rookten of dronken vaker alcohol. Niet het weinig-scheren zelf brengt dus een verhoogde sterftekans met zich mee, maar de leefstijl van mannen die zich niet vaak scheren.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken