Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Duursportsupplementen       Seks       Supplementen voor meer testosteron    

1 4 - 0 7 - 2 0 0 8

  Maca geeft mannen zin in seks, doet niets met testosteronspiegel (Andrologia. 2002 Dec;34(6):367-72.)
Als je supplementen met Maca - wetenschappelijke naam: Lepidium meyenii - geeft aan gezonde mannen tussen de twintig en zestig jaar, dan krijgen die daardoor meer zin in seks. Maar de concentratie testosteron in hun lichaam stijgt niet door de suppletie. Dat ontdekten onderzoekers van de Universidad Peruana Cayetano Heredia.
Maca geeft mannen zin in seks, doet niets met testosteronspiegel
De Peruanen deden een experiment met zestig mannen, die waren onderverdeeld in drie groepen. De ene groep kreeg twaalf weken lang elke dag een placebo, de andere slikte dagelijks drie capsules van vijfhonderd milligram Maca, een derde groep slikte een tweevoudige dosis. Het gebruikte supplement was gemaakt door het Peruaanse Hersil. Het heette Maca Gelatinizada La Molina.
Toen de onderzoekers de mannen vroegen of ze meer of minder zin in seks kregen, zagen ze dat Maca-suppletie de seksuele interesse van de proefpersonen verhoogde. Er was geen verschil tussen de mannen die de lage en de hogere dosering kregen. In de onderstaande figuur hebben de onderzoekers de mannen uit die twee groepen bij elkaar geveegd.

Maca geeft mannen zin in seks, doet niets met testosteronspiegel

In het abstract van het artikel staat dat de Maca-suppletie geen invloed had op testosteronspiegel. "Serum testosterone and oestradiol levels were not different in men treated with Maca and in those treated with placebo", schrijven de Peruanen. In het artikel vind je daarover helemaal niets terug. Wel lees je dat de onderzoekers geen verband hebben kunnen vinden tussen zin in seks en welke hormoonspiegel dan ook.
In 2001 verscheen een artikel van dezelfde Peruanen in de Asian Journal of Andrology waarin wel staat wat voor effect Maca-suppletie op de testosteronspiegel heeft. [Asian J Androl. 2001 Dec;3(4):301-3.] In die studie, dat vooral was gericht op het effect van Maca op de zaadkwaliteit, kregen negen mannen tussen de 24 en 44 jaar vier maanden achtereen net zoveel Maca als de mannen in het onderzoek naar de seksuele interesse.

Maca geeft mannen zin in seks, doet niets met testosteronspiegel

De concentratie testosteron, LH en FSH neemt door Maca-suppletie af, die van estradiol neemt toe. De effecten zijn echter niet statistisch significant. De kwaliteit van de zaadcellen nam overigens wel significant toe.
Onderzoekers bestuderen al langer de hormonale effecten van Maca. In dierstudies blijkt de ene keer wel dat Maca de testosteronspiegel verhoogt en de andere keer niet. Uit recente dierstudies blijkt dat het type Maca van belang is. De "goede" Maca is Red Maca. Die verhoogt de testosteronspiegel, verlaagt de estradiolspiegel en beschermt ook nog eens de prostaat tegen androgenen.
De Zwarte Maca doet dat allemaal niet - die verlaagt de testosteronspiegel en verhoogt de estradiolspiegel. Kennelijk is dat de Maca die de Peruanen in de bovenstaande studies hebben gebruikt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken