Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Farmacologische antioestrogenen       Plantaardige extracten       Seks       Antioestrogene supplementen    

1 4 - 1 2 - 2 0 0 8

  Lustopwekkend Damiana is een antioestrogeen (J Ethnopharmacol. 2008 Dec 8;120(3):387-393.)
Het libido-stimulerende kruid Turnera diffusa - beter bekend als Damiana - heeft een antioestrogene werking. Dat ontdekten farmacognosten van de University of Mississippi.
Lustopwekkend Damiana is een antioestrogeen
In bijna alle Nederlandse drogisten kun je Damiana-supplementen kopen: extracten van de struik Turnera diffusa, die volgens traditionele Zuid-Amerikaanse kruidengenezers mannen meer zin in seks geven. Het werkingsmechanisme waaraan je dan al snel denkt is dat Damiana de testosteronspiegel verhoogt. Een voor de hand liggende manier waarop dat zou kunnen doen is het remmen van het enzym aromatase. Dat enzym zet testosteron om in estradiol. Minder actief aromatase = meer testosteron.
Om die theorie te toetsen deden de onderzoekers een Damiana-extract op basis van methanol bij een aromatase-enzym in een reageerbuis, en maten vervolgens de activiteit van dat enzym aan de hand van de omzetting van androstenedione in estradiol.
Het resultaat zie je hieronder. Je ziet ook hoe goed verschillende concentraties van aminoglutethimide - de actieve stof in Cytadren - het aromatase afremden.

Lustopwekkend Damiana is een antioestrogeen

In het extract vonden de onderzoekers 24 verschillende stoffen. Twee daarvan, compound 4 en 5, remden het aromatase het meeste.

Lustopwekkend Damiana is een antioestrogeen

Lustopwekkend Damiana is een antioestrogeen
Lustopwekkend Damiana is een antioestrogeen
Compound 4 en 5 zijn bekend als respectievelijk acacetin en pinocembrin. Je ziet de chemische structuur van acacetin hiernaast, daaronder zie je die van pinocembrin.
De onderzoekers testten bovendien of de individuele componenten konden interacteren met de oestrogeenreceptor. Bij de drie krachtigste oestrogene componenten zit ook het aromatase-remmende pinocembrin. Grosso modo zouden de oestrogene componenten wel eens antioestrogenen kunnen zijn: verbindingen die hechten aan de receptor, weinig moleculaire processen opstarten, maar wel verhinderen dat echte oestrogene hormonen zich aan de receptor vastmaken.
De hormonale effecten van Damiana zijn in 1998 ook al bestudeerd. Toen ontdekten onderzoekers van Aeron Biotechnology dat stoffen in Damiana niet zozeer de oestrogeenreceptor prikkelen, maar vooral interacteren met de progesteronreceptor. [Proc Soc Exp Biol Med. 1998 Mar;217(3):369-78.]
De onderzoekers van de University of Mississippi, die voor de FDA de effectiviteit van voedingssupplementen bestuderen, vermoeden dat ze het werkingsmechanisme van Damiana hebben blootgelegd. Maar omdat reageerbuizen geen mensen zijn "and implication cannot be directly extrapolated to the real situation in vivo, further studies are required to verify this postulation."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken