Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Duursportsupplementen       Q10       Afslanksupplementen    

1 9 - 0 5 - 2 0 0 9

  Lichte inspanning verbrandt meer vet met Q10 (J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2008 Aug;54(4):286-90.)

Nadat je een capsule met dertig milligram van het co-enzym Q10 [structuur hieronder] hebt geslikt verbrandt je lichaam spontaan meer vet. Bij lichte lichamelijke activiteit, tenminste. Dat blijkt uit een humane studie van de Japanse Kyoto University, die in de zomer van 2008 verscheen in de Journal of Nutritional Science and Vitaminology.

Q10
Co-enzym Q10 is een moleculaire punaise. De cel drukt hem in membranen van organellen die energie opwekken. Het molecuul absorbeert de elektronen die daarbij vrijkomen, en draagt die over aan andere moleculen. Q10 beschermt zo celstructuren en maakt het opwekken van energie mogelijk. Tot nu toe keken onderzoekers vooral naar het effect van Q10 bij mensen met cellulaire metabole afwijkingen, maar de Japanners wilden met hun proef op mannelijke studenten achterhalen of Q10 ook effect heeft op de stofwisseling van gezonde mensen.

De Japanners gaven hun proefpersonen een capsule met dertig milligram Q10 en maten daarna hun verbranding in rust. Daarna moesten de proefpersonen gaan fietsen op 30 procent van hun VO2max. Die intensiteit kun je nog het beste omschrijven als 'recreatief peddelen'. Vergeleken met een controlegroep - die een placebo slikte - verbrandden de proefpersonen tijdens lichamelijke activiteit meer vet. Dat vertelt de figuur hieronder.


Lichte inspanning verbrandt meer vet met Q10


De zwarte balkjes staan voor de Q10-groep, de witte voor de controlegroep. Rest 1 = voor de toediening; Rest 2 = een half uur na inname; Rest 3 = een uur na inname. De verbranding van vet neemt pas significant toe tijdens de inspanningsproef, een uur na inname.

De Japanners maten ook de activiteit van het autonome zenuwstelsel. Die nam toe door de suppletie. De onderzoekers vermoeden daarom dat Q10 via het zenuwstelsel de vetverbranding in de spieren verhoogt.

Eerdere studies keken ook al naar het effect van Q10 op de verbranding van vet. Die vonden niks. Maar dat komt, zeggen de onderzoekers, omdat die studies keken naar mensen die of domweg op een stoel zaten of naar sporters die zichzelf in het zweet werkten. Kennelijk bestaat het effect alleen bij inspanningen op een licht niveau.


Lichte inspanning verbrandt meer vet met Q10


Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken