Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Depressie       Dementie & Alzheimer       Levensverlenging & leefstijl       Cerebrogenics    

2 7 - 1 2 - 2 0 0 7

  Lichaamsbeweging voorkomt dementie (Neurology. 2007 Dec 19; [Epub ahead of print].)
Hoe meer calorieen ouderen wekelijks verbranden door lichaamsbeweging, hoe kleiner is hun kans om dement te worden. Dat concluderen Italiaanse onderzoekers die zevenhonderdvijftig 65-plussers in de regio van Conselice vier jaar hebben gevolgd.
Volgens studies voorkomt lichaamsbeweging dementie. Hoe precies, daarover circuleren drie grote theorieen. Volgens de ene theorie vermindert lichaamsbeweging de concentratie van het stresshormoon cortisol. Naarmate je ouder wordt stijgt de cortisolspiegel, en onderzoekers denken dat die concentraties hersencellen aantasten.
Volgens een andere theorie houdt lichaamsbeweging hart- en bloedvaten in een goede conditie - en zorgt beweging er dus ook voor dat de hersencellen voldoende zuurstof blijven krijgen.
Een derde theorie stelt tenslotte dat lichaamsbeweging in de hersenen groeifactoren voor hersencellen activeert, en daardoor hersenweefsels regenereert.
Toen de onderzoekers hun gegevens corrigeerden voor alle factoren die ze konden bedenken ontstond de tabel hieronder.

Lichaamsbeweging voorkomt dementie

Toen de onderzoekers apart keken naar lichaamsbeweging en Alzheimer, vonden ze geen duidelijke verbanden. Toen ze apart keken naar vascular dementia, vonden de onderzoekers die wel. Die verbanden waren sterker dan die in de tabel hierboven. Dat wijst in de richting van de tweede theorie over lichaamsbeweging en de preventie van dementie.
In hun artikel, het abstract en hun persbericht [Science Daily Dec. 21, 2007] benadrukken de onderzoekers dat volgens hun studie lichte lichamelijke inspanning de kans op vasculaire dementie net zo veel vermindert als intensieve inspanning.
"Our findings show moderate physical activity, such as walking, and all physical activities combined lowered the risk of vascular dementia in the elderly", aldus eerste auteur Giovanni Ravaglia. "It's important to note that an easy-to-perform moderate activity like walking provided the same cognitive benefits as other, more demanding activities."
Als je de studie leest, dan vraag je je af of dat wel klopt. Als je kijkt naar alle vormen van dementie, dan beschermt intensieve fysieke inspanning beter dan lichte inspanning.

3 0 - 1 2 - 2 0 0 7

  Intensieve en matig intensieve lichamelijke activiteit verlagen samen je sterftekans (Arch Intern Med. 2007 Dec 10;167(22):2453-60.)
Zorg ervoor dat je zo'n beetje elke dag een half uurtje lichamelijk actief bent, zeggen voorlichters. Dat houdt je gezond. Goed advies, zeggen onderzoekers van het National Cancer Institute.
In de Archives of Internal Medicine publiceren de onderzoekers de meest precieze studie naar het levensverlengende effect van beweging tot nu toe. Ze volgden een kwart miljoen Amerikanen in de tweede helft van de jaren negentig. Toen in 1995 de studie begon waren de studie-objecten tussen de 55 en 71 jaar oud.
De onderzoekers wilden vooral weten of matige inspanning - "activity of moderate intensity" - hetzelfde effect heeft als intensieve - "vigorous exercise". Volgens de ene studie heeft matig intensievee inspanning net zoveel effect als intensieve, volgens de andere heeft alleen intensieve inspanning effect.
Hieronder zie je het verband tussen beweging en alle sterfte.

Intensieve en matig intensieve lichamelijke activiteit verlagen samen je sterftekans

Ben je meer dan zeven keer per week lichamelijk actief met een matig intensieve intensiteit, dan ligt je sterftekans 32 procent lager dan die van iemand die geen fluit uitvoert. Ben je vaker dan vijf keer per week minimaal twintig minuten actief met een hoge intensiteit, dan is je sterftekans 29 procent lager dan die van iemand die lichamelijk niets doet.
Beide types inspanning hebben dus ongeveer eenzelfde effect op de sterfte, aldus de onderzoekers. Lichamelijke activiteit verminderde vooral de kans op hart- en vaatziekten, en in iets mindere mate de kans op kanker.
Matig intensieve activiteit vermindert de sterftekans, maar intensieve inspanning vermindert die nog verder.

Intensieve en matig intensieve lichamelijke activiteit verlagen samen je sterftekans

MPA staat voor moderate physical activity. Voldoe je aan de aanbevelingen voor MPA, dan ben je minimaal drie uuur per week matig intensief actief. Je sterftekans is dan 38 procent lager dan die van iemand die niet lichamelijk actief is.
VPA staat voor vigorous physical activity. Voldoe je aan de aanbevelingen voor VPA, dan ben je minimaal drie keer per week twintig minuten intensief bezig. Je sterftekans is dan 39 procent lager dan die van iemand die niet lichamelijk actief is.
Voldoe je aan zowel de aanbeveling voor MPA als VPA, dan halveert je sterftekans.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken