Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Nieren       Longevity & suppletie       Longevity & leefstijl       Longevity & psychologie    

0 1 - 0 2 - 2 0 0 8

  Lichaamsbeweging vertraagt moleculaire veroudering met tien jaar (Arch Intern Med. 2008 Jan 28;168(2):154-8.)
Als je veel lichamelijk actief bent, dan is je erfelijk materiaal tien jaar jonger dan het zou zijn als je je leven doorbrengt op een stoel of bank. Dat melden onderzoekers van King's College London in de Archives of Internal Medicine. De Britten maten de lengte van de telomeren van 2400 tweelingen, waarvan ze ook hadden bepaald hoeveel die het afgelopen jaar hadden bewogen.
Hoe langer telomeren zijn, des te langer gaat je erfelijk materiaal mee. Recent verschenen er studies waarin telomeren langer zijn als mensen wat meer vitamine D binnenkrijgen, aan krachtsport doen of maatschappelijk wat meer geluk hebben dan anderen.
De onderzoekers maten de lengte van de telomeren in het DNA van de witte bloedcellen van de tweelingen. De hoeveelheid lichaamsbeweging van de tweelingen verdeelden de onderzoekers in vier groepen: inactief [zestien minuten lichaamsbeweging per dag], beetje actief [36 minuten lichaamsbeweging per dag], matig actief [102 minuten lichaamsbeweging per dag] en behoorlijk actief [199 minuten lichaamsbeweging per dag].
De onderzoekers negeerden de lichamelijke activiteit op het werk van de tweelingen. Ze keken uitsluitend naar de hoeveelheid lichaamsbeweging in de vrije tijd.
Hieronder zie je het verband tussen de lengte van de telomeren en lichaamsbeweging.


Lichaamsbeweging vertraagt moleculaire veroudering met tien jaar


Zoals je ziet hebben de onderzoekers gecorrigeerd voor lichaamsgewicht, roken en sociaal milieu. [SES = sociaal economische score = sociaal milieu - red.] Dat deden de onderzoekers omdat volgens studies roken en overgewicht de erosie van telomeren versnellen [Lancet. 2005 Aug 20-26;366(9486):662-4.], net als chronische stress [Proc Natl Acad Sci U S A. 2004 Dec 7;101(49):17312-5.].
De lengte van telomeren van bloedcellen is ook erfelijk bepaald. In sommige studies bepaalt erfelijkheid die lengte tot bijna tachtig procent. Als je in dat licht kijkt naar het effect van lichaamsbeweging op de telomeerlengte, dan lijkt het alsof lichaamsbeweging geen factor van betekenis is. Dat beeld klopt niet. Volgens de onderzoekers vermindert lichaamsbeweging de genetische veroudering met tien jaar.

0 4 - 0 2 - 2 0 0 8

  Bloedonderzoek verklapt hoeveel goede jaren je nog hebt (Arch Intern Med. 2008 Jan 28;168(2):147-53.)
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt hoe ze in het bloed kunnen zien hoeveel gezonde levensjaren ouderen tegemoet kunnen zien. Dat schrijven ze in de Archives of Internal Medicine. Hoe meer cystatin C ouderen in hun bloed hebben, des te slechter zijn hun vooruitzichten.
De onderzoekers volgden een groep van meer dan tweeduizend Amerikanen, die aanvankelijk allemaal de 65 waren gepasseerd, gedurende zes jaar. De onderzoekers maten in hun bloed de concentratie cystatin C en bepaalden of ze "succesvol ouder werden". Dat wil zeggen: zonder dat ze mentaal sterk achteruit gingen en zonder dat ze chronische ziekten ontwikkelden.
Cystatin C is een cysteine proteinase inhibitor. Bijna alle cellen in het lichaam maken cystatin C aan, geven het af aan de bloedbaan - waaruit de nieren het vervolgens wegfilteren. Hoe beter de nieren functioneren, des te minder cystatin C zit er in je bloed. Vandaar dat artsen cystatin C gebruiken als een merker voor de gezondheid van de nieren.
Maar het ziet ernaar uit dat cystatin C ook een merker is voor longevity. Shortevity, moet je misschien zeggen. Je kunt het zo gek niet noemen, maar als het een beetje slecht of ongezond is, dan neemt de kans erop toe naarmate de concentratie cystatin C hoger is.
De onderzochte ouderen hadden vaker meer C-reactive protein en insuline in hun bloed naarmate de concentratie cystatin C steeg. Dan hadden ze bovendien vaker een vergrote linker ventrikel en minder HDL en albumin in hun bloed, hadden vaker hart- en vaatziekten en leden vaker aan physical disability of mentale achteruitgang.

Bloedonderzoek verklapt hoeveel goede jaren je nog hebt

Toen de onderzoekers het verband tussen verwachte "goede jaren" en de concentratie cystatin C berekenden ontstond de onderstaande grafiek. Het aantal jaren lijkt misschien gering, maar de gemiddelde leeftijd van de onderzochte ouderen was al 74 jaar.

Bloedonderzoek verklapt hoeveel goede jaren je nog hebt

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken