Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolica & studies       Overgewicht       Antioestrogene supplementen       Farmacologische antioestrogenen    

2 5 - 0 6 - 2 0 0 9

  Pilletje letrozole per week verviervoudigt testosteronspiegel van dikke mannen (Eur J Endocrinol. 2008 May;158(5):741-7.)

Dikke mannen hebben een verlaagde testosteronspiegel. Omdat vetmassa aromatase aanmaakt - het enzym dat testosteron omzet in estradiol - hebben dikke mannen bij al hun problemen ook nog eens vaker last van depressies en een verminderde libido. Endocrinologen van het Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem ontdekten dat ze daaraan met verrassend lage doses letrozole iets kunnen doen.

Pilletje letrozole per week verviervoudigt testosteronspiegel van dikke mannen
De onderzoekers gaven twaalf dikke mannen met te weinig testosteron elke week een pilletje met 2.5 milligram letrozole. Letrozole is een remmer van aromatase, en een hele goede ook. Mede doordat letrozole naar verhouding langzaam afbreekt werkt het zo goed, dat ondergrondse handleidingen waarschuwen voor letrozole. Het is geen middel voor recreatieve sporters, zeggen ze.

Hieronder zie je het effect van letrozole op de mannen. Het effect op de testosteronspiegel houdt zes maanden aan, het remmende effect op de estradiolspiegel ebt na zes weken weg.


Pilletje letrozole per week verviervoudigt testosteronspiegel van dikke mannen


Hieronder zie je wat letrozole deed na zes weken toediening met het vrije testosteron en het vrije estradiol. De figuren onderschatten het effect op het estradiol bij sommige mannen. Bij hen daalde de estradiolspiegel beneden het niveau waarop de onderzoekers het hormoon nog konden meten.


Pilletje letrozole per week verviervoudigt testosteronspiegel van dikke mannen


Nog betere resultaten zou je kunnen bereiken als je de dosis van 2.5 milligram uitsmeert over meerdere dagen, vermoeden de Arnhemmers. Je zou dikke mannen bijvoorbeeld twee keer per week een pil met 1 milligram letrozole kunnen geven, opperen ze.

Deze studies zijn ook interessant voor de chemische sport. Na anabolenkuren gebruiken chemische sporters vaak antioestrogenen om hun hormoonhuishouding te normaliseren. Een laag gedoseerd letrozole-preparaat is voor hen misschien een alternatief voor de bestaande preparaten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken