Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Antioestrogene supplementen       Antioestrogenen       Anabolen & studies       Anabolica & risico's    

1 0 - 1 0 - 2 0 0 3

Letrozole gebruiken, en toch gynaecomastie

Als je testosteron gebruikt, en daarbij ook het nieuwe antioestrogeen letrozole, dan kun je misschien toch gynaecomastie krijgen. Die conclusie trekken we uit een Fins onderzoek, waarin onder jongens een combinatie van testosteron en letrozole kregen om in de puberteit te komen.

Studie
De jongens in de studie waren veertien jaar, maar hun hormoonproductie was nog steeds niet op gang gekomen. Om daar verandering in te brengen kregen de jongens testosteron. Het nadeel daarvan is echter dat de groei van de botten vroegtijdig stopt doordat de groeiringen in de botten sluiten - en de jongens dus geen normale lengte krijgen.

Het sluiten van de groeischijven in de botten, waardoor de lengtegroei stopt, is vooral het werk van estradiol. Toediening van testosteron zal daarom de lengtegroei minder snel afremmen in combinatie met letrozole, een stof die de omzetting van testosteron in estradiol afremt.

De Finnen experimenteerden met 33 jongens. Een controlegroep van 10 jongens kreeg helemaal niks, 13 kregen testosteron, 11 zowel testosteron als letrozole.

De doseringen waren bescheiden. Elke vier weken kregen de jongens in de experimentele groepen een injectie van Scherings Testoviron (testosteron-enantaat) van 1 milligram per kilo lichaamsgewicht. In totaal kregen ze 6 injecties.

De jongens in de letrozole-groep kregen daar dagelijks nog 2.5 milligram letrozole bij, twaalf maanden lang. Het gebruikte preparaat was Femara van Novartis.

Resultaten

In de onderstaande figuur zie je dat de jongens in de letrozole + testosteron-groep meer in de lengte groeiden dan de andere groepen.


Letrozole gebruiken, en toch gynaecomastie


Estradiol

Tijdens het experiment (0-12 months) verlaagde de concentratie estradiol. Nadat het gebruik was gestaakt (18 months) normaliseerde de estradiolspiegel in de letrozole-gebruikers.


Letrozole gebruiken, en toch gynaecomastie


Gynaecomastie

Twee van de dertien jongens in de testosterongroep kregen last van gynaecomastie. In de letrozole-groep was dat ook bij twee van de tien jongens het geval. Geen van de jongens in de controlegroep kreeg last van gynaecomastie

Wat er precies aan de hand is weten de onderzoekers niet. Ze vermoeden dat een deel van de DHT is omgezet in 3-beta-androstanediol. Die stof bindt aan de estradiolreceptor.

Leo Dunkel, Sanna Wickmann. Novel treatment of short stature with aromatase inhibitors. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 2003, doi:10.1016/S0960-0760(03)00344-3.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken