0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolica & risico's       Antioestrogenen       Anti-oestrogene supplementen    

2 0 - 0 6 - 2 0 0 9

  Letrozole als testosteronverhoger (Fertil Steril. 2009 Jun 11. [Epub ahead of print].)

Het antioestrogeen letrozole [structuurformule hieronder] verdubbelt de testosteronspiegel. Tenminste, in het geval van de 31-jarige man die geen kinderen kon krijgen, en waarover Canadese artsen binnenkort een kleine studie publiceren in Fertility & Sterility. Nee, de man was geen sporter. Maar omdat letrozole, de actieve stof in Femara van Novartis, ook in de chemische sport in zwang is, dachten we: dit vinden onze lezertjes interessant.

Letrozole

Letrozole als testosteronverhoger
Letrozole is geen antioestrogeen als nolvadex of clomid, die de receptoren voor estradiol saboteren. Letrozole is een antioestrogen als anastrozole, dat het enzym aromatase saboteert. Aromatase zet testosteron om in estradiol.

Het verschil tussen letrozole en anastrozole is dat letrozole een paar graden effectiever is dan anastrozole. Op bodybuildingboards waarschuwen de betere goeroes ervoor rustig aan te doen met letrozole. In Femaratabletten, bedoeld voor de behandeling van estradiolgevoelige kanker, zit 2.5 milligram. Als dagelijkse dosis is dat voor bodybuilders teveel, waarschuwt Bill Roberts op tnation.com. [tnation.tmuscle.com]

Te weinig estradiol is ook voor mannen niet gezond. Ondergrondse handleiding waarschuwen voor pijnlijke gewrichten, teruglopende libido, een gevoel van malaise en een verminderde activiteit van groeihormoon en IGF-1. Eigenlijk, zeggen sommige manuals, is letrozole een middel voor professionele bodybuilders, die het gebruiken in hun wedstrijdvoorbereiding.

Okee. Genoeg over chemische sporters. Terug naar de onvruchtbare man uit Canada. Eigenlijk moest hij clomid gebruiken, maar dat dekte zijn verzekering niet. Dus nam hij letrozole. Hij kon daar via een bevriende gynecoloog aan komen. Het was de eerste keer dat een onvruchtbare man probeert om via letrozole toch kinderen te krijgen. Daarom vonden de Canadezen het geval zo interessant.

Hieronder zie je wat de behandeling deed met de hormoonhuishouding van de man.


LH

FSH

Testosteron

Prolactine

Normaal

1-8 IE/l

1-11 IE/l

10-28 nanomol/l

4-15 microgram/l

Voor

3 IE/l

2 IE/l

14 nanomol/l

8 microgram/l

Maand later

35 IE/l

11 IE/l

28 nanomol/l

-

Twee maanden later

35 IE/l

14 IE/l

28 nanomol/l

-


Het effect op de estradiolspiegel hebben de onderzoekers niet bepaald. De man maakte na de behandeling in zijn testes voldoende zaadcellen aan om die chirurgisch te laten verwijderen, zodat de artsen materiaal in handen hadden om langs technologische weg een eicel van de vrouw te bevruchten.

Het testosteronverhogende effect op de testosteronspiegel in dit geval is groter dan dat van tamoxifen in de studie waarover we een paar dagen geleden schreven.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken