1 9 - 0 6 - 2 0 0 7
Langdurig gebruik visolie-capsules voorkomt depressie
(J Affect Disord. 2007 Aug;101(1-3):245-249.)
Een week geleden vertelden onderzoekers op een Wagenings symposium dat ze geen beschermend effect van visolie konden vinden in depressieve mensen. Die onderzoekers deden proeven op mensen die drie maanden tot een half jaar duurden. Misschien, zeiden de onderzoekers, duurden onze trials niet lang genoeg.
Dat zou kunnen, suggereert een Noors epidemiologisch onderzoek onder twintigduizend mensen. Negen procent van die groep slikte visolie-supplementen. Dat komt neer op 0.7 tot 1.2 gram omega-3-vetzuren uit vis per dag.
Toen de Noren keken of er een verband was tussen depressie en het slikken van visolie, ontstond de onderstaande figuur.
Pas bij langdurig gebruik - vijf tot acht maanden - zakt de kans op depressie, blijkt uit de figuur.
Het epidemiologisch onderzoek, de Hordaland Health Study, kijkt naar twee leeftijdsgroepen. De ene bestaat uit mensen van 40 tot 46 jaar, de andere uit mensen van 70 tot 74 jaar. Alleen bij de veertigers konden de onderzoekers een verband tussen visolie en depressie vinden.
1 4 - 0 6 - 2 0 0 7
Visoliecapsules voorkomen depressie niet (Resource 14 Juni 2007) [Offline]
Tijdens een symposium in Wageningen zijn er barstjes gesprongen in het imago van visolie. Volgens nieuwe studies, die onderzoekers presenteerden, heeft het enkele maanden slikken van capsules met visolie geen effect op depressie.
Hersenen hebben visvetzuren nodig om membranen van hersencellen te maken, horen we nu al enkele jaren achter elkaar van voedingswetenschappers. Daardoor vermindert een dieet met veel visvetzuren niet alleen de kans op
depressie verminderen, maar ook de kans op een keur van andere neurologische aandoeningen.
Dat heeft Unilever verleid tot het maken van de Idee!-margarine, maar het concern kreeg daarvoor een paar maanden geleden van voedingshoogleraar Frans Kok een tik op de vingers.
Een belangrijke pleitvechter van het onderzoek naar visolie is Joseph Hibbeln. Volgens hem is toenemende criminaliteit in de verwesterde wereld een direct gevolg van onze afgenomen inname van omega-3-vetzuren, en onze toegenomen consumptie van plantaardige omega-6-vetzuren. Hetzelfde geldt voor hyperactiviteit, autisme en depressie.
Van Hibbeln is de onderstaande figuur afkomstig.
De figuur komt uit een artikel van Ap Zaalberg. [Justitiele Verkenningen jrg. 32, nr. 8, 2006, 76-92] [Offline] Zaalberg voert in Nederlandse gevangenissen een experiment uit, waarbij hij probeert door supplementen met vitamines, mineralen en vetzuren de agressie te verminderen.
Badwater
"Je hebt het over voeding, niet over medicijnen. In de voeding is het niet mogelijk om absolute zekerheid te bereiken over wat wel en niet gezond is. Daarvoor is voeding te complex. Als je die snoeiharde garanties toch wilt, dan houd je niets van de voedingswetenschap over. Je gooit het kind met het badwater weg."
Moleculair voedingsonderzoeker Sander Kersten in Resource 51, 31 Mei 2007.
|
Partner van Zaalberg was aanvankelijk de universiteit van Wageningen, maar die haakte af omdat de zuivelindustrie het onderzoek niet ondersteunde de Wageningse onderzoekers de proefopzet van Zaalberg te mager vonden.
De laatste tijd verschijnen veel epidemiologische studies, die aantonen dat mensen die veel visvetzuren binnenkrijgen mentaal beter blijven functioneren als ze ouder worden.
Op het Wageningse symposium werden ook studies behandeld waarin ouderen enkele maanden lang visoliecapsules moesten slikken. De onderzoekers vonden geen effect op depressiviteit, maar ook geen beschermend effect op de cognitieve vaardigheden.
Misschien duurden de studies te kort. Of misschien wisten de onderzoekers niet waar ze naar moesten kijken.
|
|
|