Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Kanker       Prostaatkanker    

0 9 - 0 6 - 2 0 1 0

  Lancet: bodybuilder krijgt prostaatkanker door anabolen (Lancet. 1986 Sep 27;2(8509):742.)

Overzichtsartikelen over de risico's van anabolengebruik die aandacht besteden aan prostaatkanker noemen dikwijls een publicatie die in 1986 verscheen in The Lancet. Ze moeten wel. Als je op PubMed gaat zoeken naar studies waarin anabolengebruik sporters opzadelde met prostaatkanker, dan is de Lancetpublicatie de enige die je vindt.


Lancet: bodybuilder krijgt prostaatkanker door anabolen


Het stuk is een ingezonden brief van 2 Britse artsen uit Newcastle upon Tyne. De schrijvers vertellen over een geval van een 38-jarige ex-stripper en bodybuilder, die zijn geld verdiende als sportschoolhouder. De man was naar een arts gestapt omdat hij ineens niet meer kon urineren. Een chirurgische ingreep in zijn blaas verhielp het euvel, maar 2 jaar later keerden de symptomen terug. De artsen besloten daarop een stukje van de prostaat van de man te verwijderen.

De prostaat is een klier in het bekken van mannen. De urineleider loopt er doorheen. Als de prostaat groeit, dan kan de urineleider worden afgekneld. Als een prstaat groeit, is dat bij jonge mannen meestal goedaardig. Als zo'n vergroting urineproblemen geeft, biedt het wegnemen van een deel van de prostaat uitkomst.

Toen de artsen het weefsel onderzochten, ontdekten ze dat de prostaatvergroting helemaal niet goedaardig was. Ze vonden een agressieve vorm van prostaatkanker. Scans lieten zien dat de kanker zich aan het verspreiden was. De wand van de blaas was al aangetast.


Lancet: bodybuilder krijgt prostaatkanker door anabolen


Nu is prostaatkanker niet zeldzaam. Een hoge bloeddruk is een risicofactor, maar een veel grotere factor is leeftijd. Laat je sectie verrichten op overleden vijftigers, dan heeft 30 procent prostaatkanker. Doe je dat bij zeventigers, dan loopt het percentage op tot 80 procent. De gemiddelde leeftijd waarop iemand hoort dat hij kanker krijgt is 70. Maar prostaatkanker bij iemand van 38? Dan denk je aan blootstelling aan een kankerverwekkende stof als cadmium.

Fluoxymesterone
Blootgesteld aan cadmium was de bodybuilder niet. Wel had hij sinds 1966 - toen hij 16-jaar oud was - anabolen gebruikt. Naar eigen zeggen had hij zo'n vijftien kuurtjes achter de rug, telkens met minimaal een half jaar tussen de kuren. Hij gebruikte Deca en Dianabol. Britse artsen schreven dat in die periode nog voor. Op de zwarte markt en in buitenlandse apotheken kocht de man bovendien stanozolol, fluoxymesterone [structuurformule hiernaast], mesterolone en Sustanon.

In de medische literatuur vonden de artsen een paar gevallen waarin mannen die anabolen gebruikten prostaatkanker kregen. Het ging om mannen die mesterolone of fluoxymesterone slikten om hun seksleven te verbeteren.

"We feel that exposure to anabolic steroids over a period of 18 years may have played a role in initiating or promoting this manís prostatic cancer", concludeerden de artsen nadat ze alles op een rijtje hadden gezet.

En dat is alles. Als 'bewijs' dat anabolengebruik de kans op prostaatkanker verhoogt is het wellicht aan de magere kant. In dierstudies is het verband tussen androgenen en prostaatkanker overtuigender aangetoond.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken