0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Farmacologisch afslanken       Krachttraining       Afvallen    

2 1 - 0 6 - 2 0 1 0

  Laag vetpercentage? Krachttraining maakt je nog droger (J Appl Physiol. 2009 May;106(5):1529-37.)

Als je al droog bent, dan word je door cardiotraining nog droger, schreven we twee weken geleden. En wat voor cardiotraining geldt, dat geldt ook voor krachttraining. Dat ontdekten sportwetenschappers van East Carolina University.

Nog niet iedereen is ervan doordrongen, maar krachttraining is een uiterst effectieve manier om vet te verbranden. Op de langere termijn, omdat elke kilo spiermassa die je opbouwt je basale vetverbranding verhoogt, maar ook op de korte termijn. Pal na een volwassen krachttraining verbrand je ongekend veel joules. Het herstel van een krachttraining kost je lichaam nu eenmaal veel energie.

De onderzoekers wilden weten of het voor die post-trainingpiek in je energieverbruik uitmaakt of je veel lichaamsvet hebt. Dus deden ze een proef met 10 mannen met een vetpercentage van 14 procent, en 10 mannen met een vetpercentage van 38 procent. Beide groepen mannen deden de chest-press, de lat-pulldown, de leg-press, de shoulder-press, de leg-extension en de leg-curl.

Pal na die krachttraining verbrandden de dikke en de slanke proefpersonen per kg vetvrije massa evenveel vet, zagen de onderzoekers.


Laag vetpercentage? Krachttraining maakt je nog droger


Toen de onderzoek na de krachttraining in het onderhuidse vetweefsel keken, zagen ze dat de vetcellen van de slanke mannen meer glycerol afgaven. Vetten bestaan uit vetzuren, die vastgeknoopt zitten aan glycerol. Naarmate het lichaam meer vet verbrandt, vind je in het bloed meer glycerol.


Laag vetpercentage? Krachttraining maakt je nog droger


Na krachttraining verbranden slanke mensen vetzuren uit hun onderhuidse vetlagen. Dikke mensen halen dat die vetzuren ergens anders vandaan - waarschijnlijk uit hun spierweefsel, zo gokken wij.

De onderzoekers vonden geen verschil tussen de concentratie adrenaline en nor-adrenaline in de proefpersonen. Die hormonen laten vetcellen hun inhoud afgeven aan het bloed. Adrenaline en nor-adrenaline spelen dus geen rol in het verschil tussen de manier waarop het vetweefsel van dikke en slanke mensen reageren op krachttraining. Groeihormoon doet dat wel.


Laag vetpercentage? Krachttraining maakt je nog droger


De verhoogde groeihormoonpiek bij slanke mensen veroorzaakt het verschil, denken de onderzoekers.

Vet in je spieren is niet gezond. Als dikke mensen door krachttraining spiervet verbranden worden ze dus gezonder. Slanke mensen niet, maar die zijn al gezond. Slanke mensen gaan er beter uitzien door krachttraining.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken