Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Afslankmedicijnen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

2 1 - 0 7 - 2 0 0 9

  Kuren met hogere doses testosteron zorgen voor minder vet (J Clin Endocrinol Metab. 2004 Feb;89(2):718-26.)

Hoe meer testosteron je aan aan mannen geeft, des te meer vet verliezen ze. Canadese en Amerikaanse endocrinologen beschreven het effect in een studie waarin ze vijftig gezonde mannen twintig weken verschillende doses testosteron-enantaat [structuur hieronder] gaven.

Testosteron-enantaat
Testosteron verhoogt de vetvrije massa, en dus ook spiermassa. Meer spiermassa betekent ook vaak wat minder vetmassa. Spieren consumeren immers energie. Die effecten van testosterontherapie op de lichaamssamenstelling zijn bekend. Maar treden ze overal in het lichaam in gelijke mate op? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden - en dan vooral wat de vetmassa betrof. Dus gaven ze gezonde mannen van 18-35 jaar twintig weken lang elke week een injectie met 25, 50, 125, 300 of 600 mg testosteron-enantaat. De mannen kregen bovendien een GnRH-agonist die hun eigen testosteronaanmaak platlegde.

De wekelijkse doses van 25 en 50 mg testosteron-enantaat leidden tot een testosteronspiegel die beneden het normale niveau ligt. De dosis van 125 mg leidt tot een min of meer normaal niveau, terwijl je met 300 en 600 mg per week dus de suprafysiologische sferen bereikt.

Hoe hoger de dosis, hoe meer meer lean body mass bouwden de mannen op. Lean body mass of vetvrije massa staat voor vocht, bloedmassa, botmassa en spiermassa.


Kuren met hogere doses testosteron zorgen voor minder vet


De doses die de testosteronspiegel van de mannen beneden het normale niveau brachten leidden tot meer vetweefsel. Suprafysiologische doses lieten echter vet verdwijnen.


Kuren met hogere doses testosteron zorgen voor minder vet


In de buikstreek vergemakkelijkt een lage testosteronspiegel de afzetting van vet. Suprafysiologische doses voorkomen dat vet zich in de buikstreek nestelt, maar verminderen de hoeveelheid vet maar een beetje. Dat geldt zowel voor het onderhuidse vet als het vet in de buikholte.


Kuren met hogere doses testosteron zorgen voor minder vet


Suprafysiologische doseringen verminderen daarentegen wel de hoeveelheid vet op de ledematen. Vooral het intramusculaire vet verdwijnt.


Kuren met hogere doses testosteron zorgen voor minder vet


Het mechanisme waarlangs hoge doses testosteron de hoeveelheid vet verminderen hebben de onderzoekers niet bestudeerd. Ze vermoeden dat testosteron enzymen saboteert waarmee vetcellen vetzuren opnemen en de ontwikkeling van jonge vetcellen afremt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken