Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen       Antioestrogene supplementen    

2 6 - 1 0 - 2 0 0 1

Kruiden verhinderen omzetting testosteronprecursor in estradiol en DHT niet

Een cocktail van de testosteronprecursor androstenediol en kruiden, die de omzetting van testosteron in DHT en estradiol moeten verhinderen, werkt niet. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers uit Iowa, die het supplement gaven aan een groep mannen tussen de 30 en 55 jaar.

Het supplement is gewoon verkrijgbaar in Amerikaanse sportzaken. Het bevat 300 milligram androstenediol, 480 milligram saw palmetto, 450 milligram indol-3-carbinol, 300 milligram chrysine, 1500 milligram gamma-linoleenzuur and 1350 milligram tribulus terrestris. De mannen slikten het dagelijks, vier weken lang. Tijdens en na die periode bestudeerden de onderzoekers het bloed van de proefpersonen.

Het slikken van het supplement deed niets met de aanmaak van het gevreesde eiwit PSA. Als dat omhoog gaat stijgt de kans op prostaatkanker. De totale hoeveelheid concentratie testosteron veranderde evenmin, maar de hoeveelheid vrij testosteron steeg met 37 procent.

Ondanks de saw salmetto steeg de aanmaak van DHT met 57 procent. De indol-3-carbinol en de chrysine, die de haanmaak van estradiol moeten verminderen, werkten evenmin. De concentratie estradiol steeg met 86 procent.

Overigens reageerden alle mannen even goed - of slecht - op het supplement. Ongeacht hun leeftijd.

Een jaar eerder publiceerden dezelfde onderzoekers een studie naar de hormonale werking van een soortgelijk product dat was gebaseerd op androstenedione bij tien jonge mannen die trainden met gewichten. Het onderzochte supplement heette Andro-6.


Bestanddeel

Vermeende functie

300 mg Androstenedione

Testo-precursor

150 mg DHEA

Testo-precursor

750 mg Tribulus

Testo-booster

625 mg Chrysine

Voorkomt vorming estradiol

300 mg Indol-3-carbinol

Versnelt afbraak estradiol

540 mg Saw Palmetto

Verhindert omzetting testosteron in DHT


De onderzoekers bepaalden bij de gebruikers het testosteronserum. Die bleek niet te stijgen. Wel steeg de hoeveelheid van de vrouwelijke hormonen estradiol en estron. Vlak na inname steeg de concentratie androstenedione.

Tijdens de kuur ontwikkelden de gebruikers meer lichaamskracht - maar net zoveel als de controlegroep die een placebo kreeg.

De onderzoekers concludeerden ook in die studie dat Andro-6 niet werkt, en dat het toevoegen van kruiden de werking van precursoren niet versterkt.

Brown GA, Vukovich MD, Martini ER, Kohut ML, Franke WD, Jackson DA, King DS. Endocrine and lipid responses to chronic androstenediol-herbal supplementation in 30 to 58 year old men. J Am Coll Nutr 2001 Oct;20(5):520-8. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken