Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Hygienisch injecteren       Langer leven       Krachttraining       Krachttraining & voeding    

2 1 - 1 2 - 2 0 0 7

  Krachttraining vertraagt veroudering DNA spiercellen (Med Sci Sports Exerc. 2007 Dec 4 [Epub ahead of print].)
Powerlifters die met zo'n acht jaar training achter de riem hebben 'versere' spiercellen dan mensen die niet aan krachttraining doen. Dat schrijven onderzoekers van de Zweedse Orebro University in Medicine and Science in Sports and Exercise. De telomeren van het DNA in de spiercellen van powerlifters zijn langer dan de telomeren in de spiercellen van niet-sporters.
Wij, de populaire en oppervlakkige jongens en meisjes van Ergogenics, vergelijken telomeren altijd met het kunststoffen hulsje aan het uiteinde van een schoenveter. Als het hulsje van de veter is verwijderd, gaat de veter rafelen. Telomeren hebben net zo'n functie in het erfelijk materiaal. In jonge cellen die nog lang kunnen meegaan zitten lange telomeren aan de uiteinden van de strengen erfelijk materiaal, en die telomeren worden korter naarmate de cel veroudert. Zijn de telomeren verdwenen, dan hebben het DNA en de cel hun langste tijd gehad.
De Zweden keken naar de telomeren van krachtsporters omdat Zuid-Afrikaanse sportwetenschappers al eens naar de telomeren van duurlopers hadden gekeken. [Med Sci Sports Exerc. 2003 Sep;35(9):1524-8.] De Zuid-Afrikanen vergeleken de lengte van de telomeren van gezonde atleten met die van atleten die leden aan chronische vermoeidheid. Ze ontdekten dat de vermoeide duursporters kortere telomeren hadden dan de gezonde duuratleten.
De Zweden vroegen zich af of ze ook zo'n effect konden vinden bij krachtsporters, maar het effect van krachtsport op de lengte van telomeren was precies tegenovergesteld aan wat ze hadden verwacht. Powerlifters hadden langere telomeren dan niet-sporters. Wel hadden de powerlifters die het allersterkst waren ietwat kortere telomeren dan de andere powerlifters. Snoeihard trainen verkort kennelijk ook in de krachtsport de telomeerlengte, aldus de Zweden.
Een beetje.

2 3 - 1 2 - 2 0 0 7

  Maximale vetvrije massa: lichaamslengte maal 0.7 (American Journal of Human Biology Volume 6, Issue 5, Date: 1994, Pages: 613-618.)
Neem je lengte in centimeters, en vermenigvuldig die met 0.7. De uitkomst is de maximale vetvrije massa die je kunt kweken. Dat zeggen Japanse onderzoekers in dit al wat oudere artikel, waarin ze van zo'n veertig sumoworstelaars, veertien highly trained bodybuilders en twee dozijn gewone mensen de vetvrije massa en vetmassa bepaalden.
De sumoworstelaars hadden overigens meer vetvrije massa dan de bodybuilders, aldus de onderzoekers. Maar daar staat dan tegenover dat de sumoworstelaars gemiddeld een vetpercentage van 26 hadden, en de bodybuilders een vetpercentage van elf procent.

1 8 - 1 2 - 2 0 0 7

  Kinderen krijgen te weinig vitamine G (Kennis On Line, jaargang 4, november 2007)
Vooral voor meisjes is buiten spelen belangrijk, zegt omgevingspsycholoog Agnes van den Berg in Kennis On Line. Jongens bewegen nog wel eens op sportterreinen, meisjes vertikken het. Maar dat verschil tussen meisjes en jongens verdwijnt op plaatsen die hun vorm hebben gekregen zonder dat er deskundigen hard over nagedacht hebben. Op zulk soort terreinen bewegen zowel jongens als meisjes.
Van den Berg [agnesvandenberg.nl], gespecialiseerd in het effect van natuur op gezondheid, maakt zich zorgen over het verbreken van de band tussen kinderen en natuur. Kinderen spelen so-wie-so steeds minder buiten.
De man die daar als eerste op wees is Richard Louv, de schrijver van Last Child in the Woods. Volgens Louv lopen we het risico dat de huidige opgroeiende generaties natuurfoob worden en veranderen in menselijke automaten. [hetlaatstekindinhetbos.nl]

0 9 - 1 2 - 2 0 0 7

  VS: aantal besmettingen met killerbugs verdubbeld (Science Daily Dec. 6, 2007)
In 1999 kregen 127.000 Amerikanen de potentieel dodelijke bacterie MRSA onder de leden. In 2005 waren dat er al 280.000. De methicillin-resistant Staphylococcus aureus rukt op - en snel.
MRSA leeft bij steeds meer mensen gewoon op de huid. Hij veroorzaakt geen problemen, want andere micro-organismen houden hem onder de duim. Maar als hij door een sneetje, een wondje - of een spuitgat - het lichaam in komt, dan heb je een levensgroot probleem.
"MRSA is out of control", zegt David Smith van de University of Florida, die over de opkomst van de MRSA een stuk schreef in de december-editie van Emerging Infectious Diseases. "Our numbers suggest that staph and MRSA infections should become a national research and public health priority."
Het patroon van de besmettingen verandert bovendien, blijkt uit de studie. "The researchers saw dramatic increases in the rate of minor skin and soft tissue infections caused by staph and MRSA that are commonly spread outside hospital walls."
Ergo: als je spuit - spuit dan hygienisch.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken