Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Chlorogenic acid       Phytopreparaten       Koffie       Hart & bloedvaten    

0 9 - 0 5 - 2 0 0 8

  Koffie remt vorming bloedstolsels (Br J Nutr. 2008 Apr 28;:1-7 [Epub ahead of print].)
Het drinken van een kop koffie remt de vorming van bloedstolsels. Dat schrijven onderzoekers van het Italiaanse National Research Institute on Food and Nutrition binnenkort in de British Journal of Nutrition. De polyfenolen in koffie voorkomen dat bloedplaatjes aan elkaar gaan klitten en stolsels vormen.
Koffie remt vorming bloedstolsels
Matige koffiedrinkers leven langer, verouderen mentaal minder snel en hebben minder kans op hart- en vaatziekten. Dat komt omdat de polyfenolen het LDL-cholesterol beschermen tegen oxidatie, wil een theorie.
Dat onderzoekers die polyfenolen erbij halen is logisch. Via koffie krijgen we een behoorlijk deel van onze totale dagelijkse inname aan polyfenolen binnen. Een kop koffie bevat bijvoorbeeld 170 milligram chlorogeenzuur. Enthousiaste koffiedrinkers consumeren dagelijks grammen van het spul. Vandaar dat de Italianen zich afvroegen of de verminderde kans van koffiedrinkers op hartaanvallen misschien te maken heeft met het remmen van de vorming van bloedstolsels
Chlorogeenzuur
door koffie-polyfenolen.
De Italianen deden een experiment met het bloed van tien proefpersonen die twee dagen geen koffie hadden gedronken of andere producten met veel polyfenolen hadden geconsumeerd. De onderzoekers namen bloed af, en gaven de proefpersonen toen een kop koffie van tweehonderd milliliter. Een half uur en een uur na inname namen de Italianen nogmaals bloed af.
Dezelfde procedure volgden ze met een controlegroep die een cafeïnepil kreeg. In die pil zat net zoveel cafeïne als in een kop koffie.
De onderzoekers visten de bloedplaatjes uit het bloed en voegden daar stolselbevorderende stoffen aan toe als arachidonzuur en collageen. Ze zagen dat de bloedplaatjes van de koffiedrinkers minder snel klonterden. De curven van hieronder hebben betrekking op bloedplaatjes die waren blootgesteld aan arachidonzuur. De stippellijn staat voor bloedplaatjes uit de controlegroep.

Koffie remt vorming bloedstolsels

Toen de onderzoekers de concentratie van vier polyfenolen in de bloedplaatjes bepaalden, zagen ze dat die in de bloedplaatjes van de koffiedrinkers hoger waren.

Koffie remt vorming bloedstolsels

De onderzoekers bepaalden ook de aanmaak van thromboxane B2 in de bloedplaatjes. Die was minder in de bloedplaatjes van de koffiedrinkers. Thromboxane B2 is een precursor van thromboxane A2. Thromboxane A2 stimuleert de vorming van bloedstolsels.
Overigens zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die het klonteren van bloedplaatjes remmen. Onderzoekers hebben dat effect ook zien optreden bij bloedplaatjes die waren blootgesteld aan vruchtensappen, rode wijn, uien, thee en tomaten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken