Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Dementie & Alzheimer       Cerebrogenics       Curcumin    

2 8 - 1 0 - 2 0 0 6

  Kerrie vertraagt tempo mentale veroudering met vijftig procent (nutraingredients.com)
Ouderen vaak kerrie eten scoren beter op mentale tests dan ouderen die zelden of nooit kerrie eten. Curcumin, een belangrijk bestanddeel van kerrie, remt de opbouw van de beta-amyloide plaques in de hersenen.


Curcumin

"The study has several limitations, including not taking into account vegetable and fat intake, which form part of curries, and the accuracy of the self-reporting of curry consumption.
Some experts recommend however that consumers wishing to make use of curcumin's properties consume it in supplement form rather than eating more curries, which tend to be rather high in fat in their Western form." Gebaseerd op American Journal of Epidemiology 2006 164(9):898-906.

0 6 - 1 2 - 2 0 0 6

  Calorische restrictie houdt het immuunsysteem vitaal (The Scientist 5th December 2006) [Offline]
Apen die tien jaar dertig procent minder eten dan normaal hebben dertig procent meer naieve T-cellen. Dat zeggen onderzoekers in PNAS. Dat wil zeggen dat het immuunsysteem van de dieren vitaler is.
Onderzoeker Ilhem Messaoudi: "What I'd love to see is how caloric restriction affects hearing, eyesight, muscle strength, wound-healing... If caloric restriction slows down the change in three or four of these systems, then there is a strong case that aging is being slowed regardless of how the lifespan data comes out."

1 6 - 1 1 - 2 0 0 6

  Visolie halveert kans op dementie (nutraingredients.com)
Hoe hoger de concentratie van het visvetzuur DHA in je bloed is, hoe geringer is je kans op dementie. Dat ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Tufts University. "Subjects with PC-DHA levels in the upper quartile experienced a significant 47 per cent lower risk of dementia compared with participants with levels in the lower three quartiles", aldus Ernst Schaefer, de eerste auteur van de studie.
Docosahexaeenzuur
PC-DHA staat voor aan phosphatidylcholine gebonden DHA.
Om in dat hoogste kwartiel te komen moesten de personen dagelijks 180 milligram DHA binnenkrijgen. Een beetje visoliecapsule - met een gram visolie - bevat al snel 120 milligram DHA. In de studie kwam de DHA echter uit vis. De personen in het hoogste kwartiel aten drie porties vis per week. Of supplementen ook de kans op dementie verminderen is nog niet bewezen.
Het mechanisme hebben de Amerikanen niet onderzocht. De gangbare theorie is dat "DHA is involved in the membrane of ion channels in the brain, making it easier for them to change shape and transit electrical signals". [Arch Neurol. 2006;63:1545-50.]

0 4 - 1 1 - 2 0 0 6

  Verlaag je lichaamstemperatuur als je langer wilt leven (livescience.com 02 November 2006)
Gen-muisjes met een lichaamstemperatuur die een halve graad Celsius lager is dan normaal, leven vijftien procent langer dan niet-gemodificeerde muizen. Dat ontdekte Bruno Conti van het Scripps Research Institute. De ontdekking opent een deur naar anti-verouderingsmiddelen die de werken via verlaging van de lichaamstemperatuur. Gedachte van ons: betekent dit dat middelen die de lichaamstemperatuur verhogen - afslanksupplementen en zo - de levensduur verminderen?

2 4 - 0 9 - 2 0 0 6

  We willen allemaal dolgraag honderd worden, zegt studie (BBC) De helft van de Britse vrouwen en een derde van de Britse mannen zou er seks voor op willen geven, als dat nodig is. Maar vrienden en familie opgeven, die prijs is te hoog.

2 2 - 0 9 - 2 0 0 6

  Vrouwen met borst-implantaten zijn gezonder, maar plegen vaker zelfmoord (livescience.com 19 September 2006) [Offline]
Epidemiologisch onderzoek onder 25.000 vrouwen dat vijftien jaar duurde, gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology. Vrouwen die zich implantaten kunnen veroorloven horen vaak tot de maatschappelijke bovenlaag, verklaren de onderzoekers, en leven dus gezonder. Ze leven langer dan vrouwen zonder implantaten. Opvallend is wel dat hun kans om te sterven door zelfmoord hoger is dan die van andere vrouwen. Kennelijk zijn vrouwen met implantaten mentaal minder stabiel, en dus vatbaarder voor depressies.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken