Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Overgewicht     Afvallen   Afvallen     Afslanksupplementen   Afslanksupplementen    

1 4 - 0 3 - 2 0 0 7

  Kaempferol verhoogt metabolisme spiercel (Diabetes. 2007 Mar;56(3):767-776.)
Onderzoekers uit Boston hebben ontdekt dat een verbinding in planten het metabolisme van spiercellen flink verhoogt. In proeven op spiercellen in reageerbuizen verhoogt de flavonol kaempferol het zuurstofverbruik van spiercellen met dertig procent.
Verbindingen als EGCG en resveratrol verhogen in dierstudies ook het metabolisme. Zij doen dat echter via het longevity-enzym SIRT1. SIRT1 stimuleert via PGC-1alfa de aanmaak
Kaempferol
van mitochondria. In dit experiment - waarvan niet bekend is of het relevant is voor mensen - is er echter sprake van een ander mechanisme.
In de spiercellen verhoogde kaempferol de aanmaak van het boodschappermolecuul cAMP met een factor zeven. Het enzym protein kinase A werd actiever. Dat enzym plakt fosforgroepen aan eiwitten. Kaempferol schakelde bovendien stofwisselingsgenen aan als UCP-3, PGC-1alfa en CPT-1.
Belangrijk in de werking lijkt het enzym type 2 iodothyronine deiodinase te zijn. In cellen knipt dat enzym een jodiumatoom af van het schildklierhormoon T4, waardoor het verandert in T3. T3 is actiever dan T4. Kaempferol joeg de aanmaak van het type 2 iodothyronine deiodinase met een factor drie omhoog, en verlengde
Rucola
de levensduur van T3 met een factor tien.
Een volkomen nieuw principe waarop natuurlijke stoffen ingrijpen in de menselijke stofwisseling, aldus de Amerikanen. Nooit weg, in dit tijdvak van de vetzucht-epidemie.
Kaempferol zit gewoon in voedingsmiddelen. Honderd gram kappertjes in blik bevatten 130 milligram. Honderd gram rucola levert zeventig milligram. Honderd gram boontjes is goed voor dertig milligram kaempferol. Honderd gram chinese kool en kale bevatten elk ongeveer twintig milligram.

1 3 - 0 3 - 2 0 0 7

  Sporters hebben meer B-vitamines nodig (Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Oct;16(5):453-84.)
Over foliumzuur en vitamine B12 durven Kathleen Woolf en Melinda Manore niets te zeggen, want daarover hebben ze niet genoeg gegevens. Maar van vitamine B6 en B2 weten ze het zeker. Als je sport, heb je er meer van nodig. Een tekort leidt tot een vermindering van de prestaties.
Het lichaam gebruikt de vitamines B1, B2 en B6 voor de energieproductie. Vitamine B11 en B12 zijn nodig voor het herstel en de groei van cellen.

0 5 - 0 3 - 2 0 0 7

  Pillen met anti-oxidante vitamines hebben geen bestaansrecht meer (Stentor 5 maart 2007) [Offline]
De Stentor spreekt met Frans Kok van Wageningen Universiteit over de vitaminestudie die onlangs verscheen in JAMA, en die aantoonde dat slikkers van betacaroteen, vitamine A en E vijf procent meer kans hebben om te overlijden. Voedingswetenschapper Kok velt een hard oordeel.
"Dit onderzoek doet nu echt het licht uit voor deze voedingssupplementen", aldus Kok. "Mensen gebruiken deze vitamines onder het motto: baat het niet, dan schaadt het niet. Wel, het baat dus niet. Hooguit ouderen in een verzorgingstehuis zouden voor hun voedingspatroon misschien wat extra vitamine B en D kunnen gebruiken. Extra vitamines nemen om kanker en hart- en vaatziekten te helpen voorkomen, blijkt toch veel minder positief te zijn dan gedacht."
Voor een lang en gezond leven zijn geen voedingssupplementen nodig, stelt Kok. "Als je maar dagelijks groente, fruit en graanproducten eet, zoals de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum aanbevelen."

0 1 - 0 3 - 2 0 0 7

  Ex-Numico-topman begint proces tegen huidige Numico-topman (FEM 01-03-2007) [Offline]
In 2002 stopte Numico's supplementenavontuur. Numico, dat in de VS supplementenbedrijven als Rexall en GNC had overgenomen, deed diezelfde bedrijven weer van de hand. De aanleiding: de efedra-oorlog, die stackerfabrikanten als Cytodyne/Nutraquest, AST of TwinLab aan de rand van het faillisement bracht. Of eroverheen.
Toen aandeelhouders beseften hoe riskant supplementen waren, rolden er koppen in de directie. Hans van der Wielen, de drijvende kracht achter Numico's supplementenavontuur ruimde het veld voor Jan Bennink. Bennink maakte babyvoeding en klinische voeding weer speerpunten van Numico, en verkocht alles wat met supplementen van doen had. Het kostte miljoenen, maar het was achteraf net op tijd.
Diezelfde Jan Bennink streek deze week een bonus van twaalf miljoen euro op. "Tegenover critici rechtvaardigde Numico die enorme bonus door erop te wijzen dat Bennink het bedrijf van de afgrond had gered. Bij andere gelegenheden hebben Bennink en Zwartendijk ook zware kritiek geuit op Van der Wielen."
Smaad, vindt Van der Wielen. Hij begint een rechtszaak

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken