Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Intervaltraining       Cardio & duurtraining       Breinboosters       Psychologie    

0 3 - 0 3 - 2 0 1 0

  Je kunt je niet concentreren? Eventjes sporten helpt (Psychoneuroendocrinology. 2010 Apr;35(3):382-91.)

Je moet werken of studeren, maar je kunt je niet concentreren. Herkenbaar? Dan heb je misschien iets aan de studie die bewegingswetenschappers van de Humboldt Universitaet zu Berlin publiceerden in Psychoneuroendocrinology. Volgens hun studie verbeteren korte trainingssessies het werkgeheugen. Zeg maar: de concentratie die ervoor zorgt dat je je werk foutloos kunt uitvoeren.

Cortisol

Testosteron
De onderzoekers lieten 38 scholieren van 14-16 jaar in hun schoolpauze 12 minuten hardlopen. De ene helft van de scholieren liep op een gematigd tempo, op 50-65 procent van hun maximale hartslag. [EG1] De andere helft liep op 70-85 procent van de maximale hartslag. [EG2] Een controlegroep deed niets. [CG]

Na de korte inspanning bepaalden de onderzoekers in het speeksel van de scholieren de concentratie van de hormonen cortisol en testosteron [structuurformules hierboven]. Ook testten ze hoe goed de proefpersonen zich konden concentreren. Daarvoor gebruikten de onderzoekers de Letter Digit Span, een test waarbij proefpersonen reeksen letters en cijfers moeten onthouden.

Hieronder zie je dat de gematigde EG1-inspanning de cortisolspiegel verhoogde, de testosteronspiegel een beetje verlaagde en de scores op de Letter Digit Span verhoogde. De intensieve EG2-test verhoogde zowel de cortisol- als de testosteronspiegel, maar had geen noemswaardig positief effect op de scores.


Je kunt je niet concentreren? Eventjes sporten helpt


De onderzoekers splitsten hun gegevens uit aan de hand van de scores die hun proefpersonen haalden als ze zich niet eerst fysiek hadden ingespannen. Zo konden ze twee groepen onderscheiden - low performers en high performers. Daarna keken de onderzoekers nog eens naar het effect van de korte loopsessies. Toen bleek dat low performers op zowel EG1 en EG2 goed reageren.

De high performers lijken alleen een beetje positief te reageren op de gematigde sessies, en negatief op de intensieve sessies, maar statistisch significant zijn die effecten niet. Voor high performers maakt het dus weinig uit of ze eventjes actief zijn of niet. Ze presteren toch wel goed.


Je kunt je niet concentreren? Eventjes sporten helpt


"Oour results support the request for more short bouts of exercise in schools via, for example, instructed exercise in school breaks", concluderen de onderzoekers. "Even moderate intensity exercise is able to increase working memory in cognitively low performing children, and it does not harm the performance of higher cognitive performers."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken