Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Breinversterkers       Psychologie       Longevity & lifestyle       Langer leven & psychologie    

0 4 - 0 7 - 2 0 0 9

  Je initialen bepalen hoe oud je wordt (J Psychosom Res. 1999 Sep;47(3):241-54.)

Stel je voor: je liefhebbende ouders gaven je als volledige naam Lukas Ullyses Leonard mee. Heel mooi, maar qua intialen had je beter Victor Immanuel Peter kunnen heten. Psychologen van de University of California ontdekten tien jaar geleden dat mannen met 'positieve initialen' meer dan vier jaar langer leven dan mannen met 'negatieve initialen'.

Symboliek is een krachtige sociaal-psychologische factor. Ben je bijgelovig, dan word je sneller ziek als je een zwarte kat ziet. Rond het twintigste, dertigste en veertigste levensjaar is de kans op zelfmoord groter dan normaal - waarschijnlijk omdat die leeftijden een symbolische betekenis hebben. Als je twintig, dertig of veertig wordt, ga je immers een grens over. Dus, dachten de onderzoekers, dan maakt het misschien ook uit welke initialen je hebt meegekregen. Zijn die positief, zoals ACE, GOD, HUG, JOY, LOV, VIP, WIN of WOW? Of hebben je ouders niet goed nagedacht toen ze je geboortenkaartje bestelden, en luiden je initialen APE, ASS, BAD, DIE, PIG, RAT, ROT, SAD, SIC, SIK of UGH? [Al zouden wij persoonlijk het helemaal niet zo bad vinden om BAD als initiaal te hebben - red.]

De onderzoekers raadpleegden de overlijdenscertificaten van Californische mannen die tussen 1969 en 1995 het leven lieten, en haalden daaruit 2300 mannen met negatieve initialen en 1200 met positieve initalen. De figuur hieronder laat zien hoe oud de mannen met een positief initiaal waren toen ze stireven ten opzichte van een controlegroep mannen met een neutraal initiaal. Zoals je ziet waren de mannen met een positief initiaal ouder dan de mannen met een neutraal initiaal.


Je initialen bepalen hoe oud je wordt


Hieronder zie je hetzelfde, maar dan voor de mannen met een negatief initiaal.


Je initialen bepalen hoe oud je wordt


Toen de onderzoekers het effect van een initiaal op de doodsoorzaak uitplozen, ontstond de figuur hieronder. Hij vergelijkt de doodsoorzaak van de mannen met een positief initiaal met die van de mannen uit de controlegroep.


Je initialen bepalen hoe oud je wordt


Mannen met een positief initiaal sterven opvallend vaak minder aan beroertes, ongelukken, diabetes, zelfmoord en HIV.

Mannen met positieve initialen leefden gemiddeld 4.5 jaar langer dan mannen met neutrale initialen. Mannen met negatieve initialen leefden daarentegen 2.8 jaar korter dan normaal. De onderzoekers vonden dezelfde verbanden voor vrouwen, maar die waren minder sterk. Vrouwen met een positief initiaal leefden gemiddeld 3.4 jaar langer dan vrouwen uit de controlegroep.

This finding adds to the evidence that mortality can be markedly affected by the symbolic environment", concluderen de psychologen. "A symbol as simple as one’s initials can add four years to life, or subtract three years from it."

Onderzoekers van het Californische Pomona College trokken het verband tussen initialen en sterfte in 2005 in twijfel met hun eigen studie. Zij konden geen verband tussen sterfte en positieve en negatieve initialen ontdekken. [Psychosom Med. 2005 Sep-Oct;67(5):820-4.] Maar nog een paar jaar later publiceerden psychologen van Wayne State University een studie die de onderzoeksresultaten uit 1999 weer bevestigde. In die studie leefden baseballspelers met positieve initialen dertien jaar langer dan spelers met negatieve of neutrale initialen. [Percept Mot Skills. 2007 Feb;104(1):179-82.]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken