Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Depressie       Cerebrogenics       Kalium    

1 4 - 0 6 - 2 0 0 8

  Je humeur verbetert door een voeding met weinig natrium en veel kalium (Br J Nutr. 2008 May 9:1-8. [Epub ahead of print].)
Als je wel eens serieus op dieet bent geweest, dan weet je uit de eerste hand dat een calorie-arm voedingspatroon invloed heeft op je humeur. Onderzoekers van de Australische Deakin University ontdekten dat niet alleen calorieën zo'n effect hebben. Voedingsstoffen als natrium, kalium, magnesium en calcium hebben dat ook. Volgens de Australiërs voel je je het beste met een voedingspatroon met weinig natrium en veel kalium.
De relatie tussen voeding en mood is al vaker onderzocht. Uit studies blijkt bijvoorbeeld dat een low cal-dieet maakt dat je futloos, hongerig en vermoeid voelt en dat een low fat-voedingspatroon bozig en vijandig maakt. Een high fat-dieet dempt daarentegen stress, blijkens dierstudies.
Over het effect van electrolyten als natrium, kalium, magnesium en calcium is nog weinig bekend. We weten alleen dat een natriumarm afslankdieet een nog groter gevoel van futloosheid veroorzaakt dan een gewoon afslankdieet en dat extreme natriumdepletie depressies in de hand werkt.
In een studie die binnenkort verschijnt in de British Journal of Nutrition beschrijven de Australiërs een experiment met een kleine honderd proefpersonen, die gedurende perioden van vier weken drie verschillende diëten moesten volgen: een zuiveldieet met veel calcium [HC], een dieet met weinig natrium en veel kalium [LNAHK] en een dieet met een matige hoeveelheid natrium, veel kalium en veel calcium [OD].
Het uitgeteste OD-dieet heet ook wel DASH-dieet. DASH staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension. Het DASH-dieet bestaat uit veel fruit, groenten en -zuivelproducten.
Toen de proefpersonen hun dieet volgden moesten ze vragenlijsten invullen. Aan de hand van de antwoorden berekenden de onderzoekers de Profile of Mood States-score [POMS-score] van hun proefpersonen.
Je humeur verbetert door een voeding met weinig natrium en veel kalium
Hoe lager je POMS-score, des te beter voel je je.
Toen de proefpersonen hun gewone dieet inruilden voor een LNAHK- of een HC-dieet zakte hun POMS-score. Leuk voor de sponsor van de studie: Dairy Australia. Dairy Australia betaalde ook de doctorstitel van Susan Torres, de eerste auteur van dit onderzoek. [Hum. Moeten we deze studie nou met een korreltje natrium nemen? - red.] Het OD-dieet was niet van invloed op de POMS-score.
De tabel hieronder vergelijkt het effect van het LNAHK- en het HC-dieet met dat van het OD-dieet/gewone dieet.

Je humeur verbetert door een voeding met weinig natrium en veel kalium

Vooral het LNAHK-dieet is dus goed voor het humeur.
Dat spoort niet met studies naar het bevorderen van depressie door natriumdepletie. Een tekort aan natrium stimuleert het renin-angiotensin-systeem. Daardoor neemt de concentratie aldosteron in het lichaam toe en kan een depressie ontstaan. De onderzoekers denken dat de inname van natrium in dit onderzoek niet genoeg zakte om dat voor elkaar te krijgen.
Op een schaal van 176 punten is een vermindering van vijf punten niet veel, geven de onderzoekers toe. "These small improvements in mood may not be clinically relevant to an individual, but they could be important at a population level, since these dietary modifications are routinely made to lower BP."

2 1 - 0 6 - 2 0 0 8

  Man leeft al zeventien jaar op het Marsdieet (The Sun 02 Jun 2008) [Offline]
Life On Mars, heeft de Engelse tabloid The Sun boven het artikel van verslaggever Guy Patrick gezet. In het stuk vertelt de 37-jarige Brit Keith Sorrell dat hij al sinds zijn twintigste ontbijt, luncht en dineert met twee of drie Marsrepen. "And Ive always got a bar handy at work."
Op een gemiddelde dag maakt Sorrell twaalf Marsrepen soldaat. In de weekends meer. "Im totally addicted", zegt Sorrell. Zelfs als Sorrell uitgaat drinkt hij mixjes van Mars-drinks en wodka. Sorrells gezondheid leidt naar eigen zeggen niet onder zijn bizarre dieet. "People say it's bad for me but I drink lots of orange juice and take vitamins. I haven't changed my diet for 17 years and my health is fine."
"It's amazing how hes survived this long, but he could be the exception and live to 80", zegt Anne Sidnell van het Britse equivalent van ons Voedingscentrum. "He seems to get enough vitamin C and the bars could provide enough calcium and protein. But hes missing out on fibre, which will have an effect as he ages."
Het Mars-concern houdt zich op de vlakte toen The Sun vroeg om commentaar op het dieet van Sorrell. "We encourage people to enjoy chocolate as part of a balanced diet", aldus een woordvoerder van Mars.
Mike Nizza, een blogger voor de New York Times, noemt de voorzichtige reactie van Mars "another surprise". [thelede.blogs.nytimes.com June 2, 2008] "Mars Inc. happens to be the chocolate company that is crusading to find ways to prove its product is healthier
Man leeft al zeventien jaar op het Marsdieet
than widely assumed
."
Mars werkt hard aan een verbetering van het ongezonde imago van zijn producten. Zo ging het concern in zee met bokser Muhammad Ali, die Mars' calorie-arme snoepgoed aan de man het kind moet brengen en haalde het met veel tam-tam het transvet uit zijn repen. [Niet uit vrije wil, trouwens. Het moest van Vadertje Staat - red.].
Mars is een drijvende kracht achter veel, heel veel van de positieve studies over cacao die de laatste jaren in wetenschappelijke tijdschriften verschijnen. "Mars has become the world leader in cocoa science", quoot Nizza een bestuurder van het concern.
Van die studies, heeft Mars-onderzoeksdirecteur Harold Schmitz in een recent interview gezegd, zijn er maar liefst honderd door de snoepfabrikant gefinancierd. [Hum. Dat zijn dus bijna alle studies - red.] Uit die studies bleek bijvoorbeeld dat flavanolen in cacao het geheugen verbeteren, de kans op hartaanvallen verlagen, de huid sterker en elastischer maken en de toevoer van glucose en zuurstof naar de hersenen vergroten.
Of je uit die studies nu kunt opmaken dat cacao gezond is of niet, ze maken de Marsrepen waarop Keith Sorrell zeventien jaar op leeft nog niet gezond. De positieve gezondheidseffecten van cacao zijn het werk van flavanolen. Die kom je nog wel tegen in pure chocolade en in cacaopoeder, maar de meeste fabrikanten van snoepgoed houden de concentratie in hun producten laag. De consument houdt niet van hun bittere smaak.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken