Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Dementie & Alheimer       Psychologie       Slaap       Cerebrogenics    

0 5 - 1 1 - 2 0 0 9

  Interleukine-6 laat geheugen beter werken (FASEB J. 2009 Oct;23(10):3629-36.)

Het cytokine interleukine-6, dat ook vrijkomt als je intensief sport, verbetert het geheugen. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Luebeck in Duitsland door proeven met een neusspray. Daarin zat interleukine-6 [structuur hieronder].

Interleukine-6
Interleukine-6 wordt gemaakt door immuuncellen in reactie op stress, zoals infecties of training. Aan de ene kant stimuleert interleukine-6 ontstekingen, aan de andere helpt het volgens recente studies het spierweefsel opbouwen. Datzelfde interleukine-6 is ook actief in de hersenen. 's Nachts maken de hersenen meer interleukine-6-receptoren aan. Waarschijnlijk stimuleert dat de blijvende opslag van informatie in hersencellen.

De Duitsers manipuleerden de genen van een bacterie zodat die interleukine-6 ging maken, stopten het eiwit in een spray en gaven hun proefpersonen 0.8 mg via hun neus. Eventjes eerder hadden de proefpersonen zakelijke en emotionele teksten moeten lezen. Een andere keer deden de onderzoekers hetzelfde, maar gaven ze de proefpersonen een placebo.

Daarna gingen de proefpersonen slapen. De volgende dagen overhoorden de onderzoekers de proefpersonen over de teksten die ze hadden gelezen. Toen ontdekten ze dat de emotioneel beladen tekst - hij ging over een kindermoordenaar - beter was blijven hangen als de proefpersonen interleukine-6 hadden gekregen. Dat zie je in de figuur hieronder. Er was geen effect op het herinneren van de zakelijke tekst. De onderzoekers maten het aantal woorden dat de proefpersonen zich nog konden herinneren. Witte balkjes = placebogroep; grijze balkjes = interleukine-6-groep.


Interleukine-6 laat geheugen beter werken


Interleukine-6 veranderde de structuur van de slaap. In de tweede helft van de slaap - als de hersenen emotionele gebeurtenissen verwerken - waren de personen langer in de slow wave sleep [SWS]. Tijdens die fase slaan de hersenen informatie op in hun lange termijngeheugen.


Interleukine-6 laat geheugen beter werken


Opgeklopte persberichten over de geheugenspray hebben beweerd dat die studenten beter zou laten leren. [msn.com 6-10-2009] [Offline Dat klopt niet. Op het herinneren van zakelijke teksten heeft de spray geen effect. Je zou wel kunnen speculeren dat het spray het herinneren van emotionele gebeurtenissen door de hersenen verbetert.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken