Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Duursportdoping       In de pijplijn       Afslankmedicijnen    

1 9 - 0 8 - 2 0 0 9

  Injectie met EPO-genen maakt gespierder en droger (PLoS One. 2009 Jun 12;4(6):e5894.)

Als straks gendoping net zo normaal is geworden als - we zeggen maar wat - een trekfles trenbolon of een potje met oxymetholone, dan zijn EPO-genen ook interessant voor krachtsporters. Dat blijkt uit een Deense dierstudie.

Epo
De Denen injecteerden eenmalig plasmiden met daarop synthetische EPO-genen in de tibialis cranialis van muizen. [Een kuitspier - red.] Ze dienden gelijktijdig electrische schokken toe, zodat de cellen de nieuwe genen beter opnamen. Vervolgens keken ze of de dieren makkelijker vet verbrandden. Ervaringen in ziekenhuizen - en de chemische wielersport, maar die noemen de onderzoekers niet - doen vermoeden dat EPO het energieverbruik stimuleert. Die ervaringen inspireerden de onderzoekers, die zich afvroegen of EPO [ruimtelijke formule hierboven] misschien een interessant afslankmiddel is.

In de muizen nam na de ingreep de concentratie EPO met een factor zestig toe. De toename in de behandelde kuitspier van de EPO-concentratie was een factor 500 hoger dan in het bloed.

Het abnormale EPO-niveau veranderde de manier waarop de muizen reageerden als ze werden vetgemest met een high fat-dieet. Ze werden minder dik. Hieronder zie je het effect van de synthetische genen op de hoeveelheid vet in de buikholte. Ook de muizen die een gezond dieet kregen verloren overigens significante hoeveelheden vet.


Injectie met EPO-genen maakt gespierder en droger


Door de toediening van de synthetische genen nam de spiermassa in de muizen toe. Dat gebeurde vooral in de behandelde tibialis cranialis, maar ook in dezelfde spier in de andere poot van de dieren.


Injectie met EPO-genen maakt gespierder en droger


Waarschijnlijk is de toegenomen spiermassa het gevolg van nieuwe bloedvaten die de spieren door hoge EPO-niveaus aanmaken.


Injectie met EPO-genen maakt gespierder en droger


In de spier verandert het metabolisme van de cel. De gevoeligheid voor insuline neemt toe, de concentratie glucose in het bloed neemt af. In de spiercellen wordt ook het gemak groter waarmee de cellen vet verbranden. Dat zie je hieronder.


Injectie met EPO-genen maakt gespierder en droger


De onderzoekers denken ze een nieuwe behandeling voor vetzucht op het spoor zijn, maar vermoeden dat de huidige middelen niet geschikt zijn daarvoor. Het is niet erg gezond om met een abnormaal verhoogde EPO-spiegel rond te lopen. Het bloed wordt daardoor zo stroperig dat de kans op hartaanvallen toeneemt. De Denen voorzien echter wel de ontwikkeling van "EPO versions to counteract metabolic syndrome without exacerbated and undesired hematocrit increase".

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken