Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Probiotica       Afslanken       Afslanksupplementen       Vetzuchtepidemie    

1 3 - 1 2 - 2 0 0 6

  In Braziliaanse afslankpil Emagrece zit cyano-ethyl-amfetamine (Mayo Clin Proc. 2006;81:1627-1629.)
In het afslanksupplement Emagrece Sim, dat wordt verkocht via websites als www.emagrece-sim.com, zit cyano-ethyl-amphetamine. Dat zeggen onderzoekers van het Santa Clara Valley Medical Center in de nieuwe editie van Mayo Clinic Proceedings.
Caps van Emagrece
De onderzoekers kwamen het opgevoerde supplement op het spoor toen een 25-jarige vrouw met buikpijn zich meldde bij het ziekenhuis. Ze had Emagrece gebruikt, en vertelde dat zij en haar vriendinnen meer dan twee kilo per maand waren afgevallen dankzij het product. Officieel bevatte het supplement kruiden, zoals Kava en Ginkgo, maar in het lab vonden de onderzoekers een verboden analoog van amfetamine.
Amfetamine kan buikpijn veroorzaken. Bovendien had de vrouw een verhoogde hartslag en beefde ze.
Toen bekend was dat de amfetamine de klachten veroorzaakte, wisten de artsen hoe ze de vrouw moesten behandelen. Ze herstelde binnen enkele dagen.
Emagrece Sim
Emagrece Sim, zeggen de onderzoekers, is in de VS in het nieuws. [CNN 14-JAN-2006] [Offline] Werknemers, die door hun bedrijf op drugs worden getest, zijn door het gebruik van Emagrece of het verwante Herbathin per abuis als druggebruiker aangemerkt.
Toen de FDA naar aanleiding van die berichten de pillen ging bestuderen, ontdekte het agentschap nog meer rare componenten behalve amfetamines. [FDA January 13, 2006] [Offline]
Herbathin en Emagrece, die overigens worden gemaakt door respectievelijk Fitoterapicos en Phytotherm Sim, bevatten volgens de FDA "chlordiazepoxide HCl (the active ingredient in Librium), and fluoxetine HCl (the active ingredient in Prozac)".

2 1 - 1 2 - 2 0 0 6

  Bacterie in de darmen maakt dun of dik (Nature)
Dikke mensen hebben een bacteriepopulatie in hun darmen die ze helpt makkelijker energie uit hun voeding op te nemen. Dat schrijven onderzoekers van Washington University in Nature.
Jeffrey Gordon
Het effect is klein, maar groot genoeg om makkelijker dik te worden, aldus teamleider Jeffrey Gordon. [Nature 444, 1022-1023 (21 December 2006)] "Minor differences in the calories you can harvest might play an important role in predisposition to obesity."
De Amerikanen analyseerden de microflora van twaalf dikke mensen, en vergeleken die met de microflora van vijf dunne mensen. De dikke mensen hadden meer dan twintig procent meer Firmicutes en bijna negentig procent minder Bacteroidetes in hun lichaam dan slanke mensen.
Firmicutes is de grootste grote klasse bacterien - een phylym, heet dat - die we kennen. Clostridium, Bacillus, Streptococcus vallen eronder. Bacteroidetes zijn een kleiner phylum, maar Bacteroidetes komen in de menselijke darmen wel het meest veelvuldig voor. Ze zijn goedaardig.
Bacterie in de darmen maakt dun of dik
Toen de onderzoekers dikke proefpersonen een jaar op een koolhydraatrijk en calorie-arm dieet zetten, verloren de proefpersonen niet alleen gewicht, maar ook hun microflora veranderde. "The proportion of Firmicutes in their colon dropped and that of the Bacteroidetes rose, although these levels never reached those of the group who were slim to start with."
Maar is dat verschil in microflora de oorzaak of het gevolg van overgewicht?
Bacterie in de darmen maakt dun of dik
Om daar achter te komen deden de onderzoekers een proef met muizen. [Nature 444, 1027-131 (21 December 2006)] Uit dikke en dunne muizen haalden ze bacterien, en die brachten ze in bij muizen die helemaal geen microflora hadden. Toen zagen ze dat de muisjes met de dikmakende bacterien (ob/ob) in hun darminhoud meer opneembare energie hadden in de vorm van acetaat en boterzuur.
Dat was het werk van de Firmicutes, denken de onderzoekers.
Bacterie in de darmen maakt dun of dik
"Their gut bacteria as a whole have more genes that break down otherwise indigestible fibrous components of food."
Door de transplantatie van de microflora werden de muisjes met de dikmakende bacterien dikker. Na twee weken hadden ze twee keer meer vetmassa gewonnen dan de muizen met de slankmakende bacterie-populatie.
Misschien mondt de ontdekking uit in een nieuwe afslankmethode, aldus Jeff Gordon. "It might be possible to identify compounds manufactured by the bugs that influence fat deposition, and perhaps use these as obesity therapies."

0 1 - 1 2 - 2 0 0 6

  Overgewicht groeiend probleem in Afrika (AP 11.29.06) [Offline]
De moderne voedingsindustrie en het traditionele Afrikaanse schoonheidsideaal jagen in het donkere continent samen het BMI van de bevolking omhoog, zegt de WHO. Eenderde van de Afrikaanse vrouwen en een kwart van de Afrikaanse mannen is te zwaar - en de percentages stijgen.
Persbureau AP praat met een voluptueuze Zuid-Afrikaanse: "Here, if you lose a lot of weight, people automatically think you have TB or AIDS. It's not like in America and Europe where you go on a diet to lose weight."
Het probleem is het meest urgent in Zuid-Afrika, waar de sterftecijfers door overgewicht en suikerziekte al toenemen. Experts zien de toekomst voor het gammele Afrikaanse gezondheidssysteem somber in.
"We have gone from undernutrition to overnutrition without ever having passed healthy nutrition", aldus Krisela Steyn, een gewezen directeur van de Medical Research Council.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken