Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Plantaardige extracten       SARM's       Onzinnig & verdacht    

Bodybuilding supplement SARM-X contains ordinary ferulic acid

2 4 - 0 4 - 2 0 0 7

  In bodybuildingsupplement SARM-X zit gewoon ferulazuur (Ergogenics)
SARM's zijn de opvolgers van de klassieke anabole steroiden. Ze passen wel op de androgeenreceptor, maar hun chemische structuur lijkt in de verste verte niet meer op die van steroiden. SARM's die farmabedrijven al op mensen uittesten zijn ostarine en andarine.


SARM


SARM's zijn dus nog tamelijk experimenteel.
Vandaar onze verbazing toen we in webwinkels al een bodybuildingsupplement vonden die een SARM zou bevatten.
Het product in kwestie heet SARM-X en het is gemaakt door MHP. De actieve stof in SARM-X, aldus de reclame, is Trans-4-Hydroxy-3-Methoxycinnamic Acid.
Dat klinkt heftig, en volgens MHP is dat volledig terecht.
SARM-X
"SARM-X is the first of a new class of designer androgenic / anabolic steroid memetic compounds", buldert MHP. Het is de "most advanced legal over-the-counter compound available anywhere."
SARM-X is rete-anabool, maar niet androgeen. Groeien tot je zelfs groeischeurtjes in je striae krijgt, maar dan zonder androgene bijwerkingen. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk?
Nou - niet, eigenlijk. MHP belazert de kluit.
Trans-4-Hydroxy-3-Methoxycinnamic Acid is een verbinding die gewoon in je eten zit. Het is een fenol die je tegenkomt in volle granen, bruine rijst, havermout en nog veel meer plantaardige producten. Hij heet ook wel ferulazuur of, op z'n Engels, ferulic acid.
Ferulazuur
Ferulic acid is een belangrijke component van gamma-oryzanol. Gamma-oryzanol is een extract uit rijst met een sterke anti-oxidantwerking, dat in sommige studies nog iets doet ook, maar dat krachtsporters volgens een trial uit de jaren negentig geen fluit verder helpt. [Int J Sport Nutr. 1997 Dec;7(4):318-29.]
Dat wil niet zeggen dat ferulazuur niet interessant is voor sporters. Volgens een Japanse dierstudie uit 1979 blokkeert het de androgene effecten van anabole steroiden, maar laat het de anabole effecten ongemoeid. [Experientia 1979 May 15;35(5):696-9.]
De Japanners waren het effect op het spoor gekomen door een onderzoek naar een nieuwe nandrolon, waarbij chemici aan het nandrolonmolecuul een ferulazuurmolecuul hadden vastgeplakt. Nandrolonferulaat - 19NTFA in de figuur hieronder - deed helemaal niks. De ferulaatgroep hief de androgeenwerking van het molecuul volledig op.
Wat zou ferulazuur doen als je het niet vastknoopt aan een androgeen hormoon, maar er los bij doet? Dat vroegen de Japanners zich af. Dus begonnen ze te experimenteren met combinaties van hormonen als testosteron, nandrolon en DHT en los ferulazuur (FA in de tabel). De resultaten zie je hieronder. SC = met injectie, PO = oraal, TP = testosteronpropionaat.

In bodybuildingsupplement SARM-X zit gewoon ferulazuur

De anabole werking op de kringspier wordt door ferulaat niet minder, laat de figuur zien. Maar de werking op de prostaat, een merker voor ongewenste androgene effecten, wordt daarentegen wel duidelijk minder.
Hoe ferulazuur werkt is niet bekend. Het doet niets met de hechting van hormonen aan de receptor, en verhindert ook niet dat testosteron omzet in DHT of estradiol.
Hoe dan ook, je zou ferulazuur kunnen aanprijzen als een anti-androgeen supplement. Je zou de ferulaatstudie kunnen aangrijpen als een argument voor een voeding met veel volle granen. Maar ferulaat als een spieropbouwende SARM?
Nee meneer. Dat is onzin.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken