Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Thee       Afslanken       Afslanksupplementen    

2 9 - 0 1 - 2 0 0 9

  Humane studie: afvallen gaat beetje sneller met groene thee (J Nutr. 2009 Feb;139(2):264-70.)
Een frisdrank op basis van groene thee laat dikke mensen ietsiepietsie sneller afvallen. Dat schrijven onderzoekers van de Japanse Kao Corporation in de Journal of Nutrition. Vooral in de buikstreek versnelt groene thee het gewichtsverlies.
De onderzoekers gaven 65 dikke mensen elke dag een halve liter van een frisdrank op basis van groene thee. Een bijna even grote controlegroep kreeg een identiek smakende frisdrank. De proefpersonen bezochten drie keer per week een gym, waar ze onder begeleiding op een matig inspanningsniveau aan cardio deden.
In het product zat veertig milligram cafeïne. Dat zat ook in de placebo-frisdrank. In de groene theedrank zaten in totaal 625 milligram catechines. In een gemiddelde kop groene thee zitten zo'n honderd milligram catechines, maar in sterke thee kan de hoeveelheid oplopen tot honderdvijftig milligram.
Gedurende twaalf weken maten de onderzoekers hoeveel gewicht de proefpersonen kwijtraakten. Het resultaat zie je hieronder.


Humane studie: afvallen gaat beetje sneller met groene thee


De controlegroep verloor een kilo lichaamsgewicht, de groene theegroep iets meer dan twee kilo. Het verschil was statistisch net niet significant.
Significant was wel het effect op de total abdominal fat area en de abdominal subcutaneous fat area. De andere effecten die je hieronder ziet waren dat niet.


Humane studie: afvallen gaat beetje sneller met groene thee


De figuren zien er overtuigend uit, maar ze zijn ook een beetje misleidend. Ze geven bij oppervlakkige lezing misschien het idee dat je middel slanker wordt door groene thee, maar als je het artikel leest blijkt daar weinig van. "Changes in waist circumference did not differ significantly (data not shown)", schrijven de onderzoekers in een weggemoffeld zinnetje.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken