0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining, voeding & suppletie       Psychologie       Cafeïne       Krachttraining    

If caffeine makes you feel like crying, it also makes you stronger

2 2 - 0 8 - 2 0 1 0

  Huilerig door cafeïne? Dan word je er sterker van (J Int Soc Sports Nutr. 2010 May 14;7:18.)

Vrouwen worden sterker als ze voordat ze gaan trainen cafeïne slikken. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van Florida Atlantic University in een studie waaraan 15 vrouwen meewerkten. Vooral bij de vrouwen die een beetje huilerig door de cafeïne werden steeg het gewicht waarmee ze bij het bankdrukken nog net 1 rep konden maken.

In de duursport is het anders, maar in de krachtsport werkt cafeïne volgens studies maar zo-zo. Daarom, en omdat onderzoekers nog niet hebben gekeken naar het effect van cafeïne op vrouwelijke krachtsporters, deden de Amerikanen een proef met jonge vrouwen met al minimaal een half jaar trainingservaring.

De vrouwen kregen een uur voordat ze gingen trainen een dosis van 6 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht. Voor een vrouw van 70 kilo komt dat dus neer op 420 mg. Dat is een forse dosis, maar geen dosis waarbij je medische risico's loopt.

Toen de onderzoekers bepaalden met hoeveel kilo de vrouwen nog net 1 rep konden bankdrukken, nam de 1RM van de vrouwen door de cafeïne met iets meer dan 1 procent toe. Het effect was statistisch significant. Toen de vrouwen met 60 procent van hun maximaalgewicht zoveel reps moesten maken als ze maar konden gebeurde er zo goed als niks.


Huilerig door cafeïne? Dan word je er sterker van


De bloeddruk tijdens de hartslag - de systole - steeg door het opwekkende middel. Vlak na de sets was die stijging significant.


Huilerig door cafeïne? Dan word je er sterker van


De effecten waren het sterkste bij de vrouwen die normaliter weinig cafeïne binnenkregen. De dagelijkse inname van de proefpersonen varieerde van 0-416 mg/dag. Bij 3 vrouwen, met een inname van 0-41 mg/dag, had de cafeïne opvallende bijwerkingen. De vrouwen "exhibited intense emotional responses, including an expressed inability to verbally communicate, focus, and/or remain still, as well as the feeling of wanting to cry."

Die vrouwen konden meer reps bankdrukken met 60 procent van hun 1RM.

Cafeïne blokkeert receptoren van adenosine. Als het simpel wilt zeggen is adenosine een rustgevend middel dat je lichaam zelf aanmaakt. Als je veel cafeïne gebruikt in de vorm van bijvoorbeeld energiedrankjes, koffie, thee of cola, dan reageert je lichaam daarop ogenblikkelijk door meer receptoren voor adenosine aan te maken. Onderzoekers kissebissen daarom voortdurend over de vraag of je in de praktijk wel iets aan cafeïne hebt.

Sporters die op een veilige manier willen profiteren van cafeïne kunnen dus misschien het beste hun dagelijkse inname terugschroeven - en alleen een uur voordat ze gaan trainen cafeïne gebruiken.

De onderzoekers zijn blij met hun ontdekking dat cafeïne krachtsporters kan helpen, maar zijn ook van de bijwerkingen geschrokken. "It is recommended that future investigations examine whether a lower dose of caffeine would stimulate a similar increase in strength performance, as indicated by results of this study, but without the intense emotional response that was experienced by some of the participants", besluiten ze hun artikel.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken