0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cosmeceuticals       Antioestrogenen     Antioestrogene Supplementen  Antioestrogene supplementen     Hart & Bloedvaten  Hart & bloedvaten    

0 7 - 0 1 - 2 0 1 0

  Hoge estradiolspiegel geeft mannen spataders (Angiology. 2009 Jun-Jul;60(3):283-9.)

Mannen die last hebben van spataders hebben meer estradiol in hun bloed dan mannen zonder spataders. Dat ontdekten dermatologen van de Universitaetsklinikum Leipzig in een klein onderzoek waaraan 21 mannen met spataders meewerkten. Hun publicatie in Angiology is interessant voor chemische sporters die testosteron gebruiken en voor mannen die met supplementen het ontstaan van spataders willen voorkomen.

Verhoogde estradiolspiegel geeft mannen spataders
Spataders ontstaan bij vrouwen sneller als die meer estradiol in hun bloed hebben. Bij mannen met het syndroom van Klinefelter, die meer estradiol in hun bloed hebben dan normale mannen, komen spataders ook vaker voor. Vandaar dat de Duitsers wilden weten of er ook zo'n verband tussen geslachtshormonen en spataders is bij 'gewone' mannen. Ze vergeleken de hormoonspiegels van 21 mannen met spataders met die van 13 mannen zonder spataders.

De voornaamste verdachte van de Duitsers was testosteron. Hoewel mannen met een verlaagde testosteronspiegel meer kans op hart- en vaatziekten hebben, werken androgene hormonen in reageerbuisstusies aantasting van de vaatwand in de hand. Maar de Duitsers vonden geen verband tussen de hoeveelheid vrij testosteron en spataders. De mannen met spataders hadden net zoveel vrij testosteron in hun bloed als de mannen zonder spataders.


Verhoogde estradiolspiegel geeft mannen spataders


Er was echter wel een verband tussen estradiol en spataders. De mannen met spataders hadden meer estradiol in hun bloed dan de mannen met gladde benen.


Verhoogde estradiolspiegel geeft mannen spataders


Ook de verhouding estradiol:testosteron was bij de mannen met spataders hoger dan bij de mannen zonder spataders. Logisch.


Verhoogde estradiolspiegel geeft mannen spataders


Het ziet ernaar uit dat estradiol de boosdoener is. Hoe dat precies kan, dat weten de onderzoekers niet. Ze weten ook niet precies hoe ze hun resultaten moeten interpreteren. Deze studie is een eerste stap in een groter onderzoek naar het verband tussen geslachtshormonen en spataders.

Als de studie klopt, dan helpen supplementen die de omzetting van testosteron naar estradiol afremmen misschien tegen spataders. Daarbij kun je denken aan kelp, Ginkgo biloba, Damiana, vitamine K, visolie, groene thee, druivenpit-extract en GLA. Als de studie klopt, dan kunnen chemische sporters die snel last krijgen van spataders zichzelf beschermen als ze anti-oestrogenen aan hun testosteronkuur toevoegen. Of als ze gewoon niet teveel testosteron gebruiken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken