Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Testosteron & leefstijl       Testosteron & supplementen    

0 7 - 0 9 - 2 0 0 3

Hoe trager de ester, hoe heftiger het anabool

Testosteron-esters hebben een sterkere anabole werking naarmate ze 'trager' zijn. Dat concluderen Duitse endocrinologen uit proeven op apen. Hun onderzoek was bedoeld om meer te weten te komen over de mogelijkheden van testosteron als middel voor geboortenbeperking bij mannen.

De onderzoekers deden proeven met drie testosteron-esters. Twee daarvan zijn bekend in het dopingmilieu: het kortwerkende testosteron-enantaat en het langwerkende testosteron-undecanoaat. De derde verbinding was testosteronbuciclaat - op z'n Engels: buciclate. Testostosteronbuciclaat is een langwerkende ester waarnaar de World Health Organisation veel onderzoek doet.

Farmabedrijven werken aan een prikpil die mannen maar een keer per maand hoeven te injecteren. De onderzoekers wilden weten of er geen bijzondere bijwerkingen aan langwerkende esters kleven.


T-enan

T-undec

T-bucic

Halfwaardetijd (gemeten in theezaadolie)

4,5 dagen

20,9 dagen

29,5 dagen

Toediening

20 mg puur T/kg - elke vier weken, 28 weken lang

20 mg puur T/kg - elke tien weken, 28 weken lang

20 mg puur T/kg - elke zeven weken, 28 weken lang

Estradiol (area under the curve)

Veel

Meer

Meest

LH/volume testes

Minder

Minder

Minder

Zaadcellen

Minst omlaag

Omlaag

Omlaag

Herstel (zaadcellen - LH - volume testes)

Snelst

Minder snel

Het langzaamst

Gewicht

Stijgt het minst

Stijgt

Stijgt het meest

Creatinine, hemoglobine

Stijgt

Stijgt

Stijgt

Lipiden (dus ook het 'goede' HDL-cholesterol)

Daalt

Daalt meer

Daalt meer

Aanmaak purines (ATP, DNA - aanwijzing voor de toegenomen celdeling)

Omhoog

Nog meer omhoog

Nog meer omhoog


De onderzoekers rekenden in 'puur testosteron'. Esters zijn verbindingen van vetzuren en in het geval van testosteron dus verbindingen van testosteron met een vetzuur. Hoe langer dat vetzuur is, hoe trager de ester. En hoe langer een vetzuur is, hoe zwaarder een ester. Daardoor bevat honderd milligram testosterondecanoaat (trage ester) minder testosteron dan honderd milligram testosteronpropionaat (korte ester).

Sporters en trainers vergeten dat soms en halen uit studies, waarin onderzoekers verschillende esters met elkaar vergelijken, dat kortwerkende esters 'heftiger' zijn en dat er helemaal niks 'heftiger' is dan testosteron zelf. Uit die studies blijkt immers dat de testosteronconcentraties na een injectie met zo'n kortwerkende ester hoger zijn.

Een rekensom. Het molecuulgewicht van testosteron-enantaat is 400.6. Het molecuulgewicht van testosteron-undecanoaat is 456.7. Honderd milligram testosteron-enantaat bevat dus 1.14 meer testosteron dan honderd milligram testosteron-undecanoaat. Maar uit de tabel kun je afleiden dat honderd milligram testosteron in de vorm van undecanoaat minstens 2.5 keer zo effectief is als honderd milligram testosteron in de vorm van enantaat. Korte esters heftiger? Niks ervan.

Doordat de onderzoekers in deze studie ervoor zorgden dat alle apen evenveel testosteron kregen, konden ze bewijzen dat de ver-estering wel degelijk uitmaakt. Lange trage esters werken beter. In ieder geval in apen. Binnenkort verschijnen er publicaties van onderzoeken op mensen.

1. Weinbauer GF, Partsch CJ, Zitzmann M, Schlatt S, Nieschlag E. Pharmacokinetics and Degree of Aromatization Rather Than Total Dose of Different Preparations Determine the Effects of Testosterone: A Nonhuman Primate Study in Macaca fascicularis. J Androl. 2003 Sep-Oct;24(5):765-774. [Link]
2. Cy Willson. The Best Test? Testosterone Magazine, Issue 222 August 16, 2002. [Offline]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken