Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & suppletie       Lange rleven & leefstijl       Creatine       Langer leven & psychologie    

2 7 - 0 9 - 2 0 0 9

  Hoe creatine je levensduur verlengt (Br J Nutr. 2009 Jul;102(1):110-6.)

In dierproeven werkt creatine [structuurformule hieronder] als een levensverlenger. Voedingswetenschappers van de University of Sao Paulo hebben in experimenten met ratten misschien ontdekt waarom. Het krachtsportsupplement verlaagt de aanmaak van het riskante aminozuur homocysteïne en beschermt cellen tegen beschadiging.

Creatine
Creatine is een cellulaire accu. Cellen plakken er energiegevende fosfaatgroepen aan vast, en halen die er weer af als ze die nodig hebben. Daarom kunnen krachtsporters intensiever trainen als ze creatine slikken. Het lichaam haalt creatine via de voeding ook uit vlees en vis, maar maakt het zelf ook uit de aminozuren arginine en glycine. Bij de aanmaak van creatine gebruikt het lichaam ook methylgroepen van het molecuul S-adenosylmethionine - dat daardoor verandert in homocysteïne. Zeventig procent van de homocysteïne in je lichaam is ontstaan door de lichaamseigen aanmaak van creatine.

Mensen met veel homocysteïne in hun bloed zijn niet gezond en hebben een verhoogde kans op een hartaanval. Hoe dat precies zit is niet bekend. Tot voor kort geloofden onderzoekers dat homocysteïne zelf de boosdoener is, maar die theorie is van de baan. [Dat extreem verhoogde concentraties homocysteïne, zoals die voorkomen bij stofwisselingsziekten of serieus dopinggebruik, wel degelijk riskant zijn, dat geloven onderzoekers nog steeds - red.] In trials verlaagt suppletie met B-vitamines wel de concentratie homocysteïne, maar vermindert de kans op een hartaanval niet. Kennelijk gaat er iets fout in het proces waarin het lichaam homocysteïne aanmaakt.

En daar komt creatine om de hoek kijken. Stop creatine in een lichaam, en de aanmaak van homocysteïne vermindert.

De Brazilianen konden dat bevestigen. Ze gaven hun ratten vier weken lang voer dat voor 2 procent uit creatine bestond [DCr]. Een andere groep kreeg eerst vijf dagen vijf gram creatine per kilo lichaamsgewicht, en daarna voer dat voor 2 procent uit creatine bestond. Een controlegroep kreeg geen creatine.


Hoe creatine je levensduur verlengt


In het bloed verminderde de creatinesuppletie de concentratie TBARS, een merker voor vrije radicaalschade. Hoe meer creatine de ratten in hun bloed hadden, des te lager was TBARS. Ook de concentratie van vrije radicalen, zoals waterstofperoxide, verminderde.


Hoe creatine je levensduur verlengt


Hoe minder TBARS de ratten in hun bloed hadden, des te lager was bovendien hun homocysteïnespiegel.

Creatine verlaagde tegelijkertijd de aanmaak van de endogene antioxidant glutathion. Glutathion is een tripeptide dat wordt gebruikt door ontgiftende enzymen als glutathione S-transferase. De onderzoekers vermoeden dat creatinesuppletie ervoor zorgt dat het lichaam kennelijk minder glutathion nodig heeft. Ze denken dat creatine zelf als een antioxidant werkt.

Onderzoek naar creatine en homocysteïne is voor krachtsporters dubbel interessant. Omdat ze meer spiermassa hebben, maakt hun lichaam meer creatine aan en hebben ze meer homocysteïne in hun lichaam. Daarom wordt de homocysteïnespiegel lager in transseksuelen die van man veranderen in een vrouw, en dus spiermassa inleveren. Het gebruik van anabolica verhoogt de concentratie homocysteïne nog verder. In studies onder chemische bodybuilders gaat een verhoogde homocysteïnespiegel vooraf aan dodelijke hartaanvallen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken