Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Dopingdetectie       Vergeten anabolen    

3 0 - 1 2 - 2 0 0 6

Halotestin en Substanz XII, het geheime monster-anabool van de DDR

Halotestin
Vandaag vonden we de aller- aller- allereerste publicatie over het anabole steroid Halotestin. Of, zoals de onderzoekers van The Upjohn Campany hem in hun stuk noemen, 11-beta-17-beta-dihydroxy-9-alpha-fluoro-17-alpha-methyl-4-androsten-3-one. (Herr ME, Hogg JA, Levin RH. Synthesis of Potent Oral Anabolic-Androgenic Steroids. [J. Am. Chem. Soc.; 1956; 78(2) pp 500-1.] Wij blij natuurlijk.

Dat kwam vooral omdat er nog meer componenten in het stuk stonden. Ze hadden allemaal een hydroxylgroep op het elfde koolstofatoom en - we schrijven het maar even over - een "oral anabolic and androgenic potency considerably higher than any other hitherto reported".

Halotestin is synoniem met levertoxiciteit, vermannelijking en agressie. Vandaar onze palpitaties van euforie toen we lazen wat voor stof je krijgt als je een hydroxylgroep vastplakt aan het elfde koolstofatoom van het molecuul van methyltestosteron: 11-beta,17-beta-dihydroxy-17alpha-methyl-4-androsten-3-one is iets minder androgeen en twee keer meer anabool dan methyltestosteron. Zou die truc ook werken met andere anabolen?


Halotestin en Substanz XII, het geheime monster-anabool van de DDR


Dus wij meteen kijken of er nog meer anabolen zijn gemaakt met een hydroxylgroep op C11. Je weet maar nooit.

En jawel. In de databanken met patenten vonden we een patent van Searle uit 1956 voor een proces waarmee je hydroxylgroepen kunt plakken aan het elfde koolstofatoom van ethinyltestosteron. [US Patent 2,740,798] Je kunt niet uit het patent afleiden wat Searle ermee wilde doen.

George Rosenkranz, 1950
We vonden ook een patent uit 1959 van Syntex. Ook Syntex heeft onderzocht hoe je op aan het elfde C-atoom van testosteron OH-groepen kunt monteren. [US Patent 2,877,242] Maar ook dat patent, dat op naam staat van Syntex-coryfee George Rosenkranz, rept niet van toepassingen.

Toch is er wel degelijk iets met 11beta-hydroxy-androgenen gebeurd. De DDR gebruikte een component die de Stasi-dossiers omschrijven als Substanz XII. De actieve stof in Substanz XII was de 11-beta-hydroxy-analoog van methylclostebol.

Werner Franke
Wat voor stof was dat? In het artikel van Werner Franke en Brigitte Berendonk over de DDR-dopingmachinerie [Clinical Chemistry 43:7 12621279 (1997).] staat dat het onderzoek naar de component werd verricht door het Zentralinstitut fuer Mikrobiologie und Experimentelle Therapie in Jena. En dat het geheim was. En nog steeds is. Op PubMed staat slechts een enkele studie over 11-beta-OH-methylclostebol. En daar word je niet veel wijzer van. [Biomed Biochim Acta. 1984;43(4):501-7.]

Toch moet er ergens informatie zijn. Volgens de referenties in het stuk van Franke en Berendonk zitten er geheime onderzoeken in de Duitse archieven over "Vergleichende Untersuchungen zur Pharmakokinetik und Biotransformation von Oral-Turinabol und Substanz XII beim Menschen".

Franke schreef in 2004 een positiebepaling over de rol die Jenapharm speelde in de DDR-dopingparkijken. [Nil Nocere 22.12.2004] [Offline] Daarin staan meer gegevens over Substanz XII.

Het DDR-dopingprogramma heette Komplex 08. Komplex 08 besloot in 1979 om de mogelijkheden van 11-beta-hydroxy-methylclostebol te gaan beproeven, en gaf opdracht tot dierstudies. Die verliepen kennelijk gunstig, want in 1981 meldden de notulen van Komplex 08 dat 11beta-hydroxy-methylclostebol "sehr aussichtsreich wird eingeschaetzt".

Daarom kreeg Jenapharm, de hormoonleverancier van de DDR, in 1982 opdracht om een partij Substanz XII in "verschiedenfarbige" capsules te produceren. In een capsule zat vijf of tien milligram.Een deel van de geproduceerde 11-beta-hydroxy-methylclostebol was radio-actief en bestemd voor menselijke 'vrijwilligers' waarmee de onderzoekers stofwisselingsstudies konden uitvoeren.

In de marges van het geheime onderzoek naar Substanz 12 speelde zich misschien nog een spionage-affaire af. In de notulen van Komplex 08 spraken de machtige mannen af dat een "sowjetischen Wissenschaftler, welcher intensiv bei der Forschung und Entwicklung am Komplex 08 beteiligt ist" in de gaten moest worden gehouden. De Oost-Duitsers hielden hun dopingonderzoek zelfs voor hun kameraden in het Oosten geheim.


Halotestin en Substanz XII, het geheime monster-anabool van de DDR


In 1986 was het onderzoek een stapje verder. Komplex 08 moest twee middelen verder ontwikkelen, aldus de dossiers, "mit differenziertem Wirkspektrum". Het ene middel was Substance 646, beter bekend als Methyl-DHT. (Dat is geen DDR-vinding. Ruzicka maakte het al in 1935. red.] Het andere was 11-beta-hydroxy-methylclostebol. Maar wat 11-beta-hydroxy-methylclostebol differenziert van andere anabolen staat niet in Franke's materiaal.

Patrick Arnold, de man achter de designer-anabolen van Balco, heeft op Meso-RX wel eens over Substanz XII geschreven. [Anabolic Steroids and the Drug Development Pipeline, Meso-RX December 29, 2002] Hij heeft het in dat artikel over de 11-oxo-analoog van dit anabool, maar die werkt niet wezenlijk anders dan Substanz XII.

Halotestin en Substanz XII, het geheime monster-anabool van de DDR
Het anabool doet het in tests trouwens zo goed, dat Arnold zijn tabellenboeken niet kan geloven.

"There has to be something wrong with the numbers in the research", aldus Arnold. "Because this purportedly has an A/A ratio of something like 121. The specific numbers say that it has anabolic activity 7.3 times that of dianabol while maintaining a seminal vesicle androgenic reading of 0.06 times that of methandrostenolone."

11-Beta-methylnandrolon
In het stuk vertelt Arnold trouwens over nog een ander 11-beta-hydroxyl-androgeen: 17-alpha-methyl-11-beta,17-beta-dihydroxyestr-4-en-3-one. "This functional group is usually not found on androgens", schrijft Arnold. "In this case it does not seem to hurt the activity of this compound as it measures out with an anabolic activity 8.00 times and an androgenic activity of 2.60 that of MT. The A/A ratio is therefore a fair 3.07."

Maar waarom, vraag je je af, zijn die anabolen nooit op de markt gekomen?

Naschrift: Mechanisme

In Metabolism of Anabolic-Androgenic Steroids van Victor Rigozkin (1991) vonden we een mogelijke verklaring voor de krachtige werking van 11-beta-hydroxy-anabolen. Een hydroxylgroep aan het elfde koolfstofatoom, aldus Rigozkin, vermindert de hechting van het anabool aan SHBG. [Quote] (TEBG = SHBG)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken