Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Thee       Afslanksupplementen       Afslanken       Afslankmedicijnen    

2 9 - 0 1 - 2 0 0 4

Groene thee laat vetcellen krimpen

Een extract van gedroogde groene thee remt de groei van de vetlagen. Dat ontdekten Japanse onderzoekers. Volgens hun proeven komt de afslankende werking van groene thee op het conto van zijn bijna weer vergeten anti-oxidantwerking.

De Japanners bestuderen de werking van groene thee al enkele jaren. In de jaren negentig ontdekte de groep dat groene thee-extract de opslag van vetzuren in vetcellen afremt. In reageerbuizen, tenminste. Maar werkt thee ook in organismen? Om daar achter te komen gaven onderzoekers de extracten tien dagen lang aan mannelijke ratten. Elke rat kreeg dagelijks 130 milligram extract, opgelost in water, toegediend via een slangetje in de mond dat doorliep tot in de maag.

De dieren kregen een dieet dat voor vijftig procent uit suiker bestond, en voor 15 procent uit boter. Zo wilden de onderzoekers de dieren vetmesten. Dat lukte prima. De ratten werden snel zwaarder. Maar zoals je in de onderstaande figuur kunt zien remde het extract de gewichtstoename. PGT staat trouwens voor powdered green tea.

Afslankwerking van groene thee-extract

De verminderde toename van het lichaamsgewicht ging samen met minder opbouw van de vetmassa, bleek toen de Japanners de epidymale, perirenale en mesenterische vetmassa's uit de dieren haalden en wogen. Ook de lever was minder zwaar.

Afslankwerking van groene thee-extract

Maar kwam dat niet omdat de extracten de totale groei van de ratten remden? De Japanners denken van niet. In het bloed van de ratten vonden ze hogere concentraties triglyceriden in het bloed van de kleinere ratten. Dat wijst erop dat er iets was veranderd in het vetmetabolisme, en de vetcellen minder vet hadden opgenomen of juist meer hadden afgebroken. (TG in de onderstaande figuur = triglyceriden.) Het cholesterol in het bloed was juist weer lager.

Afslankwerking van groene thee-extract

De lever van de dieren die thee-extracten hadden gekregen bevatte meer vetachtige stoffen (TF in de onderstaande figuur = totaal aan vetten). De extracten hadden geen effect op de hoeveelheid cholesterol in de lever.

Afslankwerking van groene thee-extract

Uit reageerbuisproeven wisten de Japanners al dat groene thee-extract de hoeveelheid triglyceriden in vetcellen vermindert. De resultaten hieronder zijn verkregen door blootstelling van vetcellen aan een concentratie van groene thee-extract van 0.1 milligram per milliliter. Dat is veel.

Afslankwerking van groene thee-extract

In de vetcellen was de aanmaak van het enzym SOD - voluit: superoxide dismutase - verhoogd, ontdekten de onderzoekers. SOD is een anti-oxidant die agressieve verbindingen neutraliseert. Als vetcellen insuline waarnemen gebruiken ze zulke agressieve stoffen om het insulinesignaal aan de rest van de cel door te geven, waardoor de cel vetten gaat opslaan. Groene thee blokkeert dat proces, vermoeden de Japanners.

Afslankwerking van groene thee-extract

Eerder ontdekten de Japanners al dat vitamine C dat het afslankeffect van groene thee versterkt. In reageerbuizen legden vetcellen, in een omgeving met groene thee-extract, minder vet vast naarmate de onderzoekers er meer vitamine C aan hadden toegevoegd. (VC-L staat voor een concentratie van 0.18 microgram vitamine per milliliter, VC-H voor 0.35 microgram per milliliter.)

Afslankwerking van groene thee-extract

De ratten kregen 120 milligram thee-extract per dag. Omgerekend naar mensen is dat drie tot gram.

1. Hasegawa N, Yamda N, Mori M. Powdered green tea has antilipogenic effect on Zucker rats fed a high-fat diet. Phytother Res. 2003 May; 17(5): 477-80. [PubMed]
2. Mori M, Hasegawa N. Superoxide dismutase activity enhanced by green tea inhibits lipid accumulation in 3T3-L1 cells. Phytother Res. 2003 May; 17(5): 566-7. [PubMed]
3. Hasegawa N, Niimi N, Odani F. Vitamin C is one of the lipolytic substances in green tea. Phytother Res. 2002 Mar; 16 Suppl 1: S91-2. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken