Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Eiwitten       Afslanksupplementen       Thee       Afvallen    

Green tea works better without protein

0 9 - 0 2 - 2 0 0 9

  Groene thee werkt beter zonder eiwit (Am J Clin Nutr. 2009 Jan 28. [Epub ahead of print].)
Nadat overheden efedra aan banden hebben gelegd introduceerden bedrijven legio afslanksupplementen op basis van groene thee. In het lab werken die producten geweldig, in de praktijk niet altijd. Maastrichtse onderzoekers hebben achterhaald waarom. Eiwitten in de voeding neutraliseren de actieve stoffen in groene thee.
Groene thee werkt beter zonder eiwit
De onderzoekers lieten tachtig dikkerds eerst vier weken fors afvallen op een astronautendieet van vijfhonderd kilocalorieën per dag. Daarna moesten de proefpersonen dertien weken proberen op gewicht te blijven. Tijdens die dertien weken vond het eigenlijke experiment plaats.
De onderzoekers gaven de helft van hun proefpersonen dagelijks een supplement met 270 milligram EGCG [structuurformule hierboven] en 150 milligram cafeïne [structuurformule hieronder]. De andere helft kreeg een placebo.
Cafeïne verhoogt de afgifte van adrenaline en maakt de cellen bovendien gevoeliger voor dat hormoon. Adrenaline laat vetcellen hun inhoud afgeven aan de bloedbaan en verhoogt het energieverbruik in de weefsels. EGCG remt de afbraak van adrenaline
Groene thee werkt beter zonder eiwit
en verhoogt direct de verbranding van vetten door cellen.
Een andere factor die na een afslankdieet de verloren kilo's weghoudt is een eiwitrijke voeding. De Maastrichtenaren wilden weten of de afslankende werking van een eiwitrijke voeding en die van de EGCG/cafeïne-stack elkaar versterken. Dus gaven ze aan zowel de helft van de stackergebruikers als aan de helft van de placeboslikkers eiwitrijke voeding. De andere helft van beide groepen kreeg een voeding met een normale hoeveelheid eiwit.
De Maastrichtenaren zijn voedingswetenschappers, geen sporters. Voor hen levert een eiwitrijke voeding [HP] dagelijks honderd tot honderdtwintig gram eiwit, en een voeding met een "adequate hoeveelheid eiwit" [AP] dagelijks vijftig tot zestig gram eiwit. [Oi. Bij ondergetekende valt zestig gram eiwit onder de noemer van "licht ontbijt"...]
Hieronder zie gegevens van de vier groepen vlak nadat ze vier weken zijn afgevallen.


Groene thee werkt beter zonder eiwit


En hieronder zie je wat er met de proefpersonen verandert tijdens de dertien weken weight maintenance. Het eiwitrijke dieet helpt de vetmassa laag te houden, de EGCG/cafeïne-stack ook. Maar ze versterken elkaars werking niet.


Groene thee werkt beter zonder eiwit


De onderzoekers vinden in de literatuur een verklaring. EGCG is een polyfenol, en polyfenolen laten zich graag inpakken door eiwitten uit zuivel. Voor de exacterikken onder ons: het proces heet noncovalent crosslinking. De polyfenolen hebben een voorkeur voor eiwitten met veel van het aminozuur proline - de caseïnes in zuivel voorop, vooral door het prolinerijke betacaseïne. Bij afwezigheid van caseïnes doen de whey-eiwitten alfa-lactalbumine en beta-lactoglobuline het ook.
Zelfs kleine hoeveelheden eiwit in de voeding hebben effect. In sommige epidemiologische studies verdwijnen de positieve gezondheidseffecten van thee al als je er een wolkje melk bij doet. Eet je overdag veel eiwitten, dan neutraliseren die alle mooie stofjes in groene thee.
Een eiwitminnende ergonaut met een EGCG-craving weet nu dus wat hij moet doen om wel effect van groene theestacks te hebben: je dosis voor de hele dag innemen op de nuchtere maag, en pas na een klein uur eiwitten gaan eten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken