Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       L-Arginine       Afvallen       Afslanksupplementen    

1 8 - 0 8 - 2 0 0 8

  Groeispurt? L-Arginine maakt je gespierder en droger (Amino Acids. 2008 Aug 6. [Epub ahead of print].)
Wetenschappelijke onderbouwing voor de werking van NO-preparaten. Zo zou je het onderzoek kunnen betitelen dat Chinese dierwetenschappers binnenkort publiceren in Amino Acids. De Chinezen gaven jonge varkens zestig dagen lang voer waardoor ze L-arginine hadden gemengd. De varkens werden gespierder en bouwden minder vetmassa op dan normaal.
De grootste hype is er af, maar bodybuildingsupplementen die in de spieren de aanmaak van stikstofoxide of NO moeten opvoeren zijn nog steeds hip. Die rage begon toen de supplementenindustrie lucht kreeg van het fundamenteel onderzoek naar het belang van NO voor spiervergroting door training. [J Appl Physiol (1985). 2002 May;92(5):2005-11.] Omdat enzymen NO maken door L-arginine in stukjes te knippen, bevatten de NO-boosters meestal extra hoeveelheden van L-arginine of L-citrulline, een metaboliet van L-arginine.
Onzinnig zijn NO-boosters niet, hebben studies bevestigd. Geef je afslankende dikkerds acht gram L-arginine per dag, dan verliezen ze meer vet en houden ze meer spiermassa vast. Haal je al het L-arginine weg uit het dieet van proefdieren, dan verliezen ze spiermassa doordat hun spieren ongevoelig worden voor testosteron.
Geprikkeld door het onderzoek naar de spiervergrotende werking van L-arginine deden de Chinezen een proef met varkens. Die waren toen de proef begon honderdtien dagen oud en wogen veertig kilo. Op dat punt maken de varkens waarmee de Chinezen experimenteerden een fikse groeispurt. Vooral hun vetmassa groeit dan, en kan vertienvoudigen. De onderzoekers vroegen zich af of ze daaraan door suppletie iets konden doen.
En dat konden ze, zie je hieronder.
Varkens in de controlegroep kregen overigens een andere aminozuur door hun voer: alanine.

Groeispurt? L-Arginine maakt je gespierder en droger

No laat vetcellen vetzuren afgeven aan het bloed, waardoor spiercellen ze kunnen opnemen. Het laat spiercellen meer glucose uit het bloed opnemen, en stimuleert bovendien de verbranding van glucose en vetzuren door de spieren. NO lijkt bovendien de omzetting van eiwitten in glucose te remmen.
Hoe NO dat doet, daarover zijn verschillende theorieën. De ene is dat NO het enzym AMPK harder laat werken, een andere theorie zegt dat NO iets doet met de genetische schakelaar PGC1-alpha. Weer een andere theorie zegt dat NO het eiwit perilipine ontregelt. Dat eiwit vormt de zakjes waarin cellen opslaan. Gaat het eiwit kapot, dan verbranden cellen meer vetten.
Varkens staan dichter bij mensen dan ratten en muizen. De onderzoekers denken daarom dat hun bevindingen niet alleen interessant zijn voor samenstellers van veevoer.
"These findings indicate that arginine supplementation is beneficial for promoting skeletal muscle gain, reducing whole-body fat accretion", schrijven ze in de laatste regels van hun artikel. "Modulation of the arginine-NO pathway may regulate nutrient partitioning and favorably reduce adiposity in mammals (including humans)".

0 4 - 0 8 - 2 0 0 8

  Sportdrank met PeptoPro in de supermarkt (dsm.com 30 July 2008)
Hij heet SIXGRAM, hij komt uit de fabrieken van het Nederlandse DIS, en hij ligt in drie smaken - sinaasappel, grapefruit en mandarijntjes - bij de Appie. Naast de Red Bull, de Rodeo en de andere energiedrankjes. Een blikje SIXGRAM bevat zes gram piepkleine eiwitstukjes uit zuivel.
SIXGRAM is bedoeld om te drinken tijdens en vlak na intensieve fysieke training. De kleine eiwitstukjes - ze bestaan volgens fabrikant DSM uit ketentjes van
SIXGRAM
twee tot drie aminozuren - komen na inname binnen enkele minuten in het lichaam. Eiwitten uit de voeding, en ja, ook eiwitten uit shakes met wei-eiwit, doen daar beduidend langer over. Da's jammer, want spiercellen groeien harder als ze vlak na fysieke inspanning aminozuren toegevoerd krijgen. Het voorgesplitste eiwit PeptoPro, het magische bestanddeel van DIS, lost dat probleem op.
Een los blikje SIXGRAM bevat zes gram PeptoPro en kost een euro. Voor dat geld krijg je ook nog wat B-vitamines, enkele milligrammen magnesium en bijna veertig gram suikers.
Maastrichtse onderzoekers lieten onlangs in een studie zien dat de spieren van bodybuilders die tijdens de training PeptoPro gebruiken sneller herstellen dan de spieren van bodybuilders die tijdens het trainen alleen suikers innemen. De hoeveelheid PeptoPro die de sporters in die studie kregen lagen in de orde van grootte van twee blikjes per uur training. Mocht je erg gecharmeerd zijn van dit product, dan is het misschien een idee om ergens zuiver PeptoPro-poeder op de kop te tikken, en zelf je eigen PeptoPro-drank je brouwen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken