Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & studies       Vergeten & herontdekte anabolen    

2 5 - 0 4 - 2 0 0 8

  Griekse gewichtheffers gebruikten methyltrenbolone (SperoNews April 17, 2008)
Vijf mannen en zes vrouwen van het Griekse gewichtheffersteam zijn tijdens out-of-competition-dopingtests op 5 april 2008 door de mand gevallen. Volgens Wada's dopinglab hadden de elf gewichtheffers methyltrenbolone gebruikt, het gevaarlijkste en agressiefste anabole steroid dat ooit is getest op mensen.
Methyltrenbolone
In Griekenland is de affaire ingeslagen als een bom. Het is de grootste dopingzaak sinds de sprinters Kostas Kenteris en Katherine Thanou op de motor probeerden te ontsnappen aan dopingcontroleurs - en daarop verongelukten.
De inmiddels opgestapte coach Christos Iakovou zegt dat de positieve uitslag het gevolg is van een per ongeluk met een met anabolen opgevoerd voedingssupplement van Chinese makelij. Dat supplement zou zijn geleverd door Auspure Industries. Het bedrijf zou per ongeluk een foute mix van middelen in het supplement hebben gestopt. Iakovou importeerde het supplement via een sportschoolhouder, Panayotis Katselos. [SperoNews April 17, 2008]
Sportschoolhouder Katselos zegt dat hij van Auspure Industries een mailtje kreeg, waarin het bedrijf zegt dat er iets verkeerd was gegaan bij de productie van het supplement. Daarna ging de website van het bedrijf uit de lucht. Hoewel de Chinese overheid ontkent dat het in Sjanghai gevestigde Auspure Industries methyltrenbolone heeft geleverd, is het bedrijf gesloten. [AP April 17, 2008]
De Griekse autoriteiten geloven het verhaal niet. Interpol heeft het mailtje echter onderzocht en zegt dat het inderdaad is verstuurd vanuit China. De naam van de schrijver van het mailtje komt bovendien overeen met een werknemer van Auspure Industries.
Keulse biochemici - drie maal raden welke - onderzoeken de urinemonsters van de elf sporters in de hoop dat ze achterhalen wat de gewichtheffers precies hebben gebruikt.
De Griekse premier Costas Karamanlis heeft toegezegd dat de anti-dopingwetten van Griekenland strenger zullen worden. [Kathimerini April 19, 2008]
Op 2 mei komt de zaak voor de rechter.
SperoNews spreekt over de ontdekking van methyltrienolone, zoals methyltrenbolone ook wel heet, met Dimitris Kouretas, hoogleraar Biochemie bij Thessaly University. "Methyltrienolone is a very old drug and no one has tested positive for it in the past", zegt Kouretas. "It is on the banned drugs list. But because it is extremely toxic, especially for the liver, it is not used. Those that tested positive are in a sense very lucky because if they continued, they could have died."
"After three or four weeks of taking it, you get severe liver problems, and if you don't stop, it could lead to death in a few months", aldus Kouretas. De biochemicus refereert daarbij aan een onderzoek uit 1966. [Steroids. 1966 Jul;8(1):13-24.]
"For the last 25 years, methyltrienolone has been used in hundreds of laboratory experiments on killing cancer cells. It is commercially called R-1881. But it is not used as an anabolic steroid"
Kouretas denkt dat, hoewel methyltrenbolone op de dopinglijst staat, de meeste labs er niet op kunnen testen, en dat de gewichtheffers er per abuis van uit gingen dat het Griekse lab het ook niet kon.
Methyltrienolone ontstaat als je aan trenbolone aan de 17-alpha-positie een methylgroep plakt. Plak je bij boldenon op die plek een methylgroep, dan krijg je dianabol. Doe je hetzelfde met testosteron, dan krijg methyltestosteron. Het plakken van methylgroepen op die positie maakt een anabool steroid oraal beschikbaar en toxisch voor de lever.
In de urine van de betrapte sporters is niet alleen het gevaarlijke methyltrenbolone gevonden, maar ook een antioestrogeen steroid en een morfine-achtige stof, buprenorphine. Die twee stoffen zouden de bijwerkingen van methyltrenbolone kunnen bestrijden, vermoedt Kouretas.
De morfine-achtige stof was toegevoegd "because the anabolic steroid triggers extreme aggressiveness". Het antioestrogeen was waarschijnlijk bedoeld om een quasioestrogeen effect van methyltrenbolone te ondervangen. Dat zou wel eens de progesteronwerking kunnen zijn. Methyltrenbolone - hieronder aangeduid als RU-1881 - is een krachtig gestageen.

Griekse gewichtheffers gebruikten methyltrenbolone

De bovenstaande figuur komt uit een publicatie van het Franse Roussel-Uclaf. Je ziet van een aantal anabolen hoe goed ze hechten aan de androgeen-, de progesteron- en de glucocorticoidrecepter respectievelijk de AR, de PR en de GR.
De eerste vier androgenen die je ziet zijn testosteron, DHT, androstenedione en nandrolon. De onderste drie zijn methyltestosteron, methyl-DHT en methyltrienolone. Ook als je geen weet hebt van de trials met methyltrenbolone op menselijke proefpersonen snap je waarom methyltrienolone een killeranabool is.
Al jaren hangt methyltrenbolone als een zwaard van Damocles boven het anabolenmilieu. Toen duidelijk werd hoe ver makers van designersupplementen bereid waren te gaan, vreesden toxicologen dat het nog maar een kwestie van tijd was totdat een malloot op het idee zou komen een monsteranabool te vermarkten.
Dat die vrees gegrond was bleek in het voorjaar van 2006, toen op bodybuildingboards berichten opdoken over chemische atleten die experimenteerden met een gruwelijk sterk anabool steroid. Methyltrenbolone.
Update: Het Keulse dopinglab van Wilhelm Schaenzer heeft de aanwezigheid van methyltrienolone in de monsters van de Griekse gewichtheffers bevestigd, aldus persbureau AP. [Kathimerini May 3, 2008]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken