Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vorige editie       Recentere editie       Psychologie       Adoniscomplex    

1 7 - 0 5 - 2 0 0 9

  Gregg Valentino moet niets meer van anabolen hebben (espn.go.com April 29, 2009)

Gregg Valentino heeft het gebruik van anabole steroïden en andere illegale spierversterkers afgezworen. Dat heeft de meest markante en meest gehate bodybuilder van dit moment bekendgemaakt in de TV-show E:60 van ESPN. In zijn column voor Muscular Development wil Valentino niet langer het straatwijze personage spelen dat geen probleem met anabolen heeft. Valentino wil vanaf nu 'zijn echte zelf' laten zien. Zegt Valentino.

Gregg Valentino
In het begin van E:60 steekt de inmiddels 48-jarige Valentino zijn gebruikelijke verhaal af. De geboren en getogen New Yorker vertelt hoe hij wekelijks vier tot vijf gram anabolen inspoot, meestal in een spier die hij lokaal wilde vergroten. Dat hij twee sportscholen had, maar dat hij, toen die niet goed liepen, anabolen ging verkopen. Hoe hij door foute vrienden min of meer werd gedwongen spierversterkers te slijten. Hoe hij door zijn experimenten op zichzelf uitgroeide tot een internetsensatie, die in 2001 werd opgepakt door de politie - en werd veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijk. Hoe hij na zijn arrestatie volkomen aan de grond zat, en alles kwijtraakte: zijn gyms, zijn auto, zijn pc's en zelfs zijn huwelijk. Hoe Muscular Development hem redde, en hem in 2002 aanbood de inmiddels beroemde Ramblin' Freak-column te gaan schrijven.

Maar halverwege de uitzending gebeurt er iets raars. We horen ineens dat we een sprong van een maand voorwaarts in de tijd hebben gemaakt. Valentino vertelt hoe zijn dochter had verteld hoe paps ineens was verschenen in een voorlichtingsvideo over verboden middelen, die op school was vertoond. De klasgenootjes van zijn dochter vonden het alleen maar geweldig. Dat, zegt Valentino, opende zijn ogen. Hij wilde niet langer vergoeilijkend praten over anabolen en daardoor jongeren het idee geven dat er niks mis is met anabolengebruik.

"I worry about the kids coming up now", zei Valentino later, toen hij in de kletskamer van E:60 zinnetjes uitwisselde met kijkers. "Those kids that see those stars using that stuff and it's bad. No teenager needs to mess with that crap and destroy his body. Their own testosterone is already super high. By adding steroids, it ruins their body."

Dus zet Valentino er nu een streep onder. Vanaf nu is hij tegen anabolen. Hij loopt over. Net zoals Magneto zich aansluit bij de X-mannen, of de geblondeerde vampier Spike besluit het vampierslachtertje Buffy te helpen, zo gaat Gregg Valentino de gelederen van de antidopinglobby versterken.

In de episode zie je Valentino zijn column tikken voor de Muscular Development van juni 2009, waarin Valentino afscheid neemt van zijn eigen imago. We horen de man, die in de documentaire Bigger-Stronger-Faster anabolen vergeleek met appeltaart, zeggen: "You can keep your apple pie. I don't want it anymore".

In de laatste minuten van de documentaire zie je ook nog dat Valentino zijn zich - ongetwijfeld op kosten van E:60 - binnenstebuiten laat keren door artsen, om te zien wat zijn anabolengebruik met zijn gezondheid heeft gedaan. Valentino blijkt kerngezond.

Hoewel Gregg Valentino pas wereldberoemd werd toen foto's en clips met zijn monstrueuze fysiek zich via het internet verspreidden, is Valentino al sinds de jaren zeventig actief in de bodybuilding. Eind jaren zeventig, toen hij idolaat was van Arnold Schwarzenegger, liep hij zijn eerste wedstrijd. Foto's van Valentino door de jaren heen zie je in de deze clip. De allerengste zijn niet de foto's van Valentino's met synthol opgespoten lichaam uit de late 20ste, vroege 21ste eeuw. Het zijn de foto's uit de jaren tachtig, als Valentino rare dingen doet met diuretica, die je de rillingen over je lijf laten lopen.

Na de uitzending van de show konden kijkers zoals gezegd chatten met Valentino. Chad uit Las Vegas stelt Valentino een vraag die waarschijnlijk bij iedereen opkomt die de Ramblin' Freak al een tijdje volgt. "How much of that remorse is from your daughter?", wil Chad weten. "And how much of it is marketing and you seeing a new, more lucrative, market out there for you?"

Valentino reageert resoluut. "None of it is marketing."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken