Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Plantaardige extracten       Ginkgo biloba       Cortisolremmers    

2 9 - 0 6 - 2 0 0 8

  Ginkgocapsule verlaagt cortisolspiegel na stress (J Physiol Pharmacol. 2002 Sep;53(3):337-48.)
Misschien helpt Ginkgo biloba sporters om de groeiprikkel van hun trainingen te verhogen. Dat suggereert een Slowaakse studie, die zes jaar geleden verscheen in de Journal of Physiology and Pharmacology. Volgens dat onderzoek vermindert een
Ginkgo biloba
enkele capsule Ginkgo de aanmaak van cortisol na mentale en fysieke stress.
De Slowaken lieten zeventig proefpersonen woorden uit hun hoofd leren, en vroegen ze daarna die op te schrijven. De proefpersonen moesten daarbij ook nog knijpen in handveren. Die twee tests leverden dus een gemengde psychologische-lichamelijke stress - en stress zorgt voor een verhoogde aanmaak van het sloophormoon cortisol. Maar die extra aanmaak van cortisol bleef uit in de mannen die een half uur voor de test 120 milligram Ginkgo-extract hadden genomen.
Dat zie je hieronder. EGb 761 staat voor het uitgeteste ginkgo-extract.

Ginkgocapsule verlaagt cortisolspiegel na stress

Op de cortisolspiegel van vrouwen had Ginkgo geen effect.
Ginkgo remt de cortisolaanmaak op twee manieren. In de bladeren van de boom zit de verbinding Ginkgolide B, een geoxideerde terpeen, die in de cellen van de bijnier de aanmaak van cortisol uit cholesterol afremt. [Cell Mol Biol (Noisy-le-grand). 2002 Sep;48(6):633-9.]
Een tweede manier waarop Ginkgo de cortisolspiegel verlaagt komt pas
Ginkgolide B
bij langdurig gebruik aan het licht. Volgens dierstudies remt hetzelfde Ginkgolide B in de hypothalamus de afgifte van het hormoon corticotropin releasing hormone of CRH. CRH laat de bijnier cortisol produceren. [Life Sci. 1998;62(25):2329-40.]
Het verlagen van de cortisolspiegel is voor krachtsporters en longéviteurs even interessant. Voor krachtsporters omdat cortisol een katabool hormoon is. Hoe minder katabole hormonen er na een krachttraining in je lichaam circuleren, des te meer spiermassa en -kracht bouw je op.
Ook voor levensverlengers loont het de moeite om hun cortisolspiegel te verlagen. Cortisol is niet alleen een stresshormoon, maar ook een verouderingshormoon. Ouderen maken meer cortisol aan dan jongeren, en een verhoogde cortisolspiegel verhindert dat hersencellen nieuwe verbindingen aangaan. Hoe beter hersencellen dat doen, des te beter zijn je overlevingskansen op hogere leeftijd. Misschien dat Ginkgo daarom levensverlengend werkt.

0 1 - 0 7 - 2 0 0 8

  XTC in vitamine C-pilletje (TNO/RIVM-rapport V4296) [Ofline]
Het is alweer wat ouder, maar goed nieuws is ook na zes jaar [als het helemaal geen nieuws meer is - red.] nog steeds te pruimen. In dit rapport van RIVM en TNO analyseerden onderzoekers 69 supplementen, die Nederlandse deelnemers aan de Winterspelen van 2002 hadden ingeleverd. De onderzoekers zochten in de supplementen naar verboden stoffen.
En jazeker, die vonden ze. Vijftien suppelementen waren fout. En de allerfoutste was Fout Supplement Nummer 8.

XTC in vitamine C-pilletje

U ziet het goed. In een product met vitamine C en flavonoïden zat de recreatieve drug XTC. De aanwezigheid van de drug was "niet herleidbaar uit de ingrediëntendeclaratie", aldus het rapport.
De concentratie van de drug was maximaal duizend ppb. Dat is een milligram per kilo. Niet veel, maar genoeg om een sporter de kop te kosten. Bovendien is de drug misschien in het product gekomen omdat de maker ervan ook harddrugs produceert. En dat is een naar idee.
Het was voor het eerst dat onderzoekers XTC in een vitaminepil vonden. In het product zat ook nog eens een vergelijkbare hoeveelheid van het prohormoon DHEA.
Om welk vitaminepreparaat het precies gaat vertellen de onderzoekers niet. Dat geldt ook voor de andere foute producten die onderzoekers detecteerden. De onderzoekers vonden bijvoorbeeld een creatine die was verrijkt met fikse hoeveelheden nor-androstenedione (een precursor van nandrolon) en testosteronprecursoren als DHEA, 5-androstenedione en 4-androstenedione. De hoeveelheden zouden in dit geval wel eens zo hoog kunnen zijn geweest dat ze fysiologische gevolgen hadden. Die creatines duiken wel vaker op.
In totaal drie producten bevatten sporen van efedra. Dat was toen nog op de markt.
De meeste supplementen die als "fout" uit de bus kwamen waren dat eigenlijk helemaal niet. In twaalf supplementen zat cafeïne. De stof kwam waarschijnlijk uit plantaardig extracten zoals groene thee. Big deal.
Dat de onderzoekers de namen van de foute producten niet noemen vinden we vreemd. Ze werken voor prestigieuze instituten, met een goede juridische afdeling. Voor rechtszaken hoeven ze dus niet bang te zijn, zou je zeggen. Bovendien worden ze betaald door de samenleving. Door ons. Toch mogen we niet van ze weten wie er XTC in onze vitamine C-pilletjes stopt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken