Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Longevity & leefstijl       Sterke botten       Ginkgo biloba    

0 6 - 0 9 - 2 0 0 9

  Dierstudie: ginkgo maakt botten sterker (Phytother Res. 2009 Jul 7. [Epub ahead of print].)

Ginkgo biloba-extracten doen meer dan je cardiovasculaire systeem verbeteren en verouderingsprocessen vertragen. Volgens een dierstudie van de Braziliaanse Federal University of Juiz de Fora die binnenkort verschijnt in Phytotherapy Research maakt ginkgo ook de botten sterker. Een - weliswaar forse - dosis ginkgo werkte in het Braziliaanse onderzoek beter dan een regulier medicijn tegen botontkalking.

Dierstudie: ginkgo maakt botten sterker
Het onderzoek van de Brazilianen is een gevolg van reageerbuisstudies, waarin onderzoekers botcellen hebben blootgesteld aan ginkgo. Daarin laat ginkgo de botvormende osteoblasten harder werken en remmen bestanddelen van ginkgo-extracten, het flavonoid quercetine en het verwante kaempferol, de botafbrekende osteoclasten. De onderzoekers wilden weten of ginkgo net zulke effecten heeft op een volledig organisme, en gaven extracten dus aan vrouwelijke ratten. Vooral vrouwen krijgen, als hun aanmaak van estradiol komt stil te liggen, vaak te maken met botontkalking.

Om botontkalking op te wekken injecteerden de onderzoekers proefdieren een maand lang met het synthetische corticosteroidhormoon dexamethasone. Dat was de osteoporosis-groep. Een controlegroep kreeg daarbij het bisphosphonaat fosamax. Dat was de positive control-groep. Na dertig dagen keken de Brazilianen in de onderkaak hoe sterk de botten waren. Ze keken bijvoorbeeld naar hoe stevig de tanden en kiezen nog in de onderkaak zaten. Die meting deden ze voorin de kaak - mesial periodontal bone support of MPBS - en achterin de kaak - distal periodontal bone support of DPBS.

Hieronder zie je dat het reguliere medicijn werkte. De MPBS en DPBS bij de ratten in de positive control-groep was hoger. De cortical thickness van het kaakbeen nam ook toe.


Dierstudie: ginkgo maakt botten sterker


De Brazilianen gaven andere groepen ratten behalve het botontkalkende dexamethasone ook ginkgo. Hoe meer de ratten met een slangetje in hun maag gepompt kregen, des te steviger zaten hun tanden en kiezen in hun kaak. Dat zie je hieronder. Bij de doses van 28 en 56 mg extract/kg/dag was het effect statistisch significant.


Dierstudie: ginkgo maakt botten sterker


De onderzoekers vermoeden dat stoffen in ginkgo binden aan de beta-receptor voor estradiol in botcellen. Verbindingen die aan die receptor hechten hebben alleen positieve effecten. Ze maken botten sterker, stimuleren hersencellen remmen de effecten van estradiol die zijn gerelateerd aan de alpha-receptor.

"Extracts of Ginkgo biloba may be effective in the treatment of osteoporosis", concluderen de Brazilianen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken