Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & psychologie       Ginkgo       Langer leven & suppletie       Langer leven & leefstijl    

0 9 - 1 1 - 2 0 0 7

  Ginkgo is een levensverlenger (J Am Geriatr Soc. 2007 Mar;55(3):395-9.)
Als 65-plussers elke dag ginkgo slikken daalt hun kans om te overlijden. Dat ontdekten onderzoekers van de Franse Universite de Bordeaux toen ze een groep van 3500 ouderen dertien jaar achtereen volgden.
De onderzoekers wilden eigenlijk meer weten over het effect van
Ginkgo
medicijnen tegen dementie. Daarom volgden ze enkele duizenden ouderen in het Zuid-Westen van Frankrijk van 1988 tot het begin van de 21ste eeuw. Van de 3534 ouderen gebruikten er 225 ginkgo. Van de ouderen gebruikten er 888 medicijnen om het aftakelen van de mentale vermogens af te remmen.
Om maar met die mentale vermogens te beginnen: de onderzoekers ontdekten dat de gebruikers van zowel medicijnen als ginkgo iets meer kans hadden op dementie dan niet-gebruikers. Dat wil niet zeggen dat de ouderen dement werden doordat ze die middelen gebruiken. Het was andersom: omdat de ouderen symptomen van mentale achteruitgang vertoonden gebruikten ze vaker middelen.

Als 65-plussers elke dag ginkgo slikken daalt hun kans om te overlijden. Dat ontdekten onderzoekers van de Franse Universite de Bordeaux toen ze een groep van 3500 ouderen dertien jaar achtereen volgden.

Hierboven zie je de kans op dementie, het 95 percent confidence interval en de P-Value bij de drie groepen. We zullen je de statistische mumbo-jumbo besparen, maar erg schokkend is het niet.
Spectaculair is wel het effect van ginkgo op de sterfte. De kans dat ginkgogebruikers gedurende de dertien jaar overleden was 46 percent. De kans dat gebruikers van dementieremmende medicijnen overleden was 62 percent. Voor niet-gebruikers was de kans op overlijden tenslotte vijftig percent.

Als 65-plussers elke dag ginkgo slikken daalt hun kans om te overlijden. Dat ontdekten onderzoekers van de Franse Universite de Bordeaux toen ze een groep van 3500 ouderen dertien jaar achtereen volgden.

De onderzoekers kunnen het zelf nauwelijks geloven, maar het ziet ernaar uit dat ginkgo het leven verlengt.
"These results should be interpreted with caution", schrijven de onderzoekers, "because the beneficial effect associated with Ginkgo biloba is related to a medication that is not given at random, and the observed effect on survival was unexpected. Nevertheless, it cannot be excluded that Ginkgo biloba may have a beneficial effect on survival in the elderly population."

2 7 - 1 0 - 2 0 0 7

  Verschil levensverwachting arm en rijk wordt groter (BBC 24 October 2007)
Tussen 1972 en 2005 nam de levensverwachting van de beter gesitueerde Britten toe met acht jaar. Mannelijke artsen, accountants, leraren, journalisten en managers konden in 2005 volgens het Office for National Statistics rekenen om 79 jaar oud te worden.
Voor mannen die met hun handen hun geld verdienen zag het er minder rooskleurig uit. Loodgieters, electriciens, chauffeurs en beveiligers zagen in diezelfde periode hun levensverwachting toenemen met slechts 6.8 jaar. Mannen in die groep overlijden in de regel vijf jaar eerder dan mannen in de bevoorrechte klassen.
De Britse overheid wil de gezondheidskloof tussen arm en rijk dichten.
Volgens recent onderzoek is het vooral de aard van het werk dat het verschil veroorzaakt, zegt sociaal geograaf Danny Dorling van Sheffield University. "Monotonous jobs where workers have little control over what they do can be much more stressful than more high-powered jobs, where people have much more freedom. And that ultimately may take its toll."

2 2 - 1 0 - 2 0 0 7

  Mensen met vrienden worden ouder (J Epidemiol Community Health. 2005 Jul;59(7):574-9.)
Mensen die veel vrienden hebben, of mensen die ze kunnen vertrouwen, of kennissen, worden ouder dan mensen die alleen door het leven gaan. Dat zeggen Australische epidemiologen in een al wat oudere studie waarvoor ze 1500 zeventig-plussers tien jaar volgden. De grootte van het sociale netwerk van de senioren bleek een belangrijke voorspeller van hun sterftekans.

Mensen met vrienden worden ouder

Familieleden hadden geen invloed op de sterfte.
Toen de onderzoekers de ouderen met de meeste vrienden en kennissen vergeleken met de ouderen met het kleinste sociale netwerk, zagen ze dat in de eerste groep de sterftekans 22 procent lager was.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken